Ny rikssvenska lanseras

Oskarshamn Artikeln publicerades
Ina Tzacheva är utbildningsansvarig på Lernia.
Foto:Privat
Ina Tzacheva är utbildningsansvarig på Lernia.

Lernia lanserar en ny rikssvenska för att belysa att människors kompetens inte sitter i uttalet. "Den nya rikssvenskan ska vara ljudet av Sverige 2017", säger Ina Tzacheva.

Den 31 januari lanserar bemannings- och utbildningsföretaget Lernia en ny rikssvenska, som har tagits fram i samarbete med språkforskaren Mikael Parkvall.

– Vi har funderat och filat på det här länge, säger Ina Tzacheva, utbildningsansvarig på Lernia.

Traditionellt sett har rikssvenska setts som en neutral svenska som använts i officiella sammanhang och medier.

  – Rikssvenskan har varit en norm för hur människor ska tala när de talar så kallad "felfri svenska", men för oss lingvister finns över huvud taget inget som är rätt eller fel, säger Mikael Parkvall.

  – Den nya rikssvenskan visar på ett aningen absurt sätt att det inte finns något som är felfri svenska, i alla fall inte om vi vill låta människor i hela Sverige vara representerade och inte bara låta något ursvenskt fantasifoster vara måttstocken.

  Den nya rikssvenskan är en blandning av de vanligaste dialekterna och brytningarna i dag.

  – Vi vill rikta fokus på att kompetensen inte sitter i språket eller hur man låter, säger Ina Tzacheva.

  Hon konstaterar att det råder brist på arbetskraft i både Sverige och övriga Europa. Samtidigt händer det att människor med rätt kompetens inte ens blir kallade till anställningsintervju på grund av sitt sätt att tala.

  – Vi kan inte utesluta människor för att de inte pratar på samma sätt som vi.

  Lernia hoppas att företag och organisationer ska vilja använda sig av den nya rikssvenskan, till exempel genom att ersätta rösten på sina telefonsvarare och andra taltjänster.

  – Nu söker vi organisationer, företag och platser i hela Kalmar län som vill vara med och modernisera ljudet av Sverige.

  Lyssna på den nya rikssvenskan här.