Nya riksdagsledamoten Jimmy Loord: ”Dags för SD att bekänna färg”

Kalmar län/Sverige Artikeln publicerades
Som väntat röstade en riksdagsmajoritet mot Löfven som statsminister på tisdagen. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. Nya riksdagsledamoten Jimmy Loord (KD) var en av dem som röstade mot.
Foto: Anders Wiklund TT / Camilla Wigren
Som väntat röstade en riksdagsmajoritet mot Löfven som statsminister på tisdagen. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. Nya riksdagsledamoten Jimmy Loord (KD) var en av dem som röstade mot.

Jimmy Loord (KD), ny riksdagsledamot från Kalmar län, gjorde på tisdagen sin andra dag i riksdagens kammare. En historisk dag då Stefan Löfven blev den första svenska statsminister någonsin att röstas bort. Ett beslut Loord själv var med om att fatta.

– Det är orimligt att tro att vi skulle släppa fram en regering som leds av Stefan Löfven, säger den nykläckta riksdagspolitikern från Nybro.

Loord tror fortfarande på ett alliansstyre och beklagar att Centerpartiet och Liberalerna är så benhårda när det gäller relationen till Sverigedemokraterna.

– Det är ett bekymmer att de inte ens kan tänka sig ett scenario där SD röstar på Alliansens egna förslag. Vi i KD ser inga som helst problem med att andra partier röstar på förslag som vi själva tycker är bra, säger Loord som tycker det är rimligt att SD börjar bekänna färg.

– De får ta av sig offerkoftan och välja vilket regeringsalternativ de helst vill se. Löfven eller Alliansen.

Loord menar att även om det rödgröna blocket är ett mandat större så gör Socialdemokraterna sitt sämsta val någonsin.

– Jag tycker det borde vara allianspartiernas ambition att få bort vänsterinflytandet. För om man ser till helheten, hur folk har röstat, så har man aldrig röstat så långt åt höger som i detta val. Och det tycker jag är en viktig signal att fånga upp.

Men om Kristdemokraterna och Alliansen vill ha Sverigedemokraternas stöd så krävs det något slags inflytande. Det menar Mattias Bäckström Johansson, SD:s riksdagsledamot från Oskarshamn.

”Vi kommer givetvis jobba för att våra väljare ska få så god utdelning som möjligt på det som vi har lovat under valrörelsen”, skriver Bäckström Johansson i ett sms från gudstjänsten i Storkyrkan.

Enligt Johansson kan inte Alliansen gå fram som ett regeringsalternativ utan att behöva samarbeta med någon.

”Och frågan är ju om Alliansen då ska samarbeta med S eller med SD?”

Centerpartiet är tillsammans med Liberalerna, de två partier som med partifötterna ståendes i mitten sägs ha nyckeln till en lösning. Anders Åkesson, Centerpartiets riksdagsledamot från länet, vill själv se en regering med ett brett parlamentariskt stöd, men hur en sådan regering kan komma att se ut är inget han vill spekulera i.

– Det enda jag vet är att lösningen kommer ligga i att kunna föra blocköverskridande resonemang om de viktiga utmaningar som Sverige står inför, och att den som lyckas med det bäst blir regeringsbildare. För oss i Centerpartiet är utgångsläget fortfarande Alliansen.

Men riksdagsledamöterna Lena Hallengren (S) och Laila Naraghi (S), som båda röstade för Löfven vid statsministeromröstningen, vill som innan att alla partier nu ”sätter sig över den fördummande blockpolitiken och börjar samtala.”

– Det gäller för allianspartierna att börja se den återvändsgränd som man har målat in sig i, säger Lena Hallengren (S).