Nyanlända får vänner i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades

Nyanlända får ”Oskarshamnsvänner” i ett projekt som drivs av kommunen i samarbete med föreningslivet. ”Ska vi kunna leva tillsammans måste vi lära känna varandra”, säger oskarshamnaren Magnus Spång.

Magnus Spång blev ihopmatchad med syriern Esmat Ali, som ser fram emot att träna på språket och lära sig mer om den svenska kulturen.
Foto: Jimmy Larsson
Magnus Spång blev ihopmatchad med syriern Esmat Ali, som ser fram emot att träna på språket och lära sig mer om den svenska kulturen.

Esmat Ali och Magnus Spång har något gemensamt: båda spelar schack. Kanske är det därför de har blivit ihopmatchade av Christel Lampe, projektledare för Agent 57, ett projekt med målsättningen att nyanlända och kommuninvånare ska mötas. Matchningen sker efter att en kommuninvånare har anmält intresse för att bli ”Oskarshamnsvän” med en nyanländ människa.

Esmat Ali är en av alla tusentals flyktingar från kriget i Syrien. Han kom till Sverige för två och ett halvt år sedan.

Magnus Spång är uppväxt i Oskarshamn och jobbar som pastor i Svallidens missionskyrka.

Under en träff för Oskarshamnsvänner och nyanlända tog de båda schackspelarna de första stapplande stegen till en ny vänskap.

– Det är roligt att träffa nya människor, säger Magnus Spång på frågan varför han anmälde intresse för att bli vän med en nyanländ.

– Jag lever med väldigt lite relationer med människor som inte har vuxit upp i Sverige och det tycker jag inte är bra, fortsätter han.

– Många människor har flyttat hit från andra länder och jag känner ingen. Ska vi kunna leva tillsammans måste vi lära känna varandra.

Han beskriver det som både roligt, spännande och nervöst att skaffa en ny vän på det här sättet.

– Det är att tänja på bekvämlighetszonen. Men jag tycker att det är bra att pröva sig själv.

Esmat Ali är tacksam för att projektet ger honom möjlighet att knyta kontakter och träna på språket.

– Jag tycker att det är jättebra. Det är en stor möjlighet att träffa svenskar, prata med varandra på svenska och få nya vänner. Vi berättar om vår kultur och de berättar om sin kultur, säger Esmat Ali.

Förutom att spela schack vill han gärna diskutera politik med Magnus Spång och lära sig mer om den svenska kulturen.

Har du några svenska vänner sedan tidigare?

– Ja, i kyrkan i Kristdala. De hjälper mig mycket.

Shahid Almaao flankerad av Pia Malmberg Kronvall, som jobbar med utvecklingsfrågor inom integrering, och Christel Lampe, projektledare för Agent 57.
Shahid Almaao flankerad av Pia Malmberg Kronvall, som jobbar med utvecklingsfrågor inom integrering, och Christel Lampe, projektledare för Agent 57.

Christel Lampe berättar att intresset för projektet, som finansieras av länsstyrelsen och drivs av Oskarshamns kommun tillsammans med en rad lokala föreningar, är stort bland de nyanlända. Samtidigt är det svårt att hitta oskarshamnare som kan tänka sig att få en nyanländ vän.

– Jag blir så glad en sådan här kväll när några stycken dyker upp, säger Christel Lampe.

För att bli Oskarshamnsvän ska man vara över 18 år och bosatt i Oskarshamns kommun. Det är viktigt att man är genuint intresserad av människor med en annan bakgrund och kultur.

Christel Lampe matchar ihop människor som har liknande intressen, utbildning, bakgrund eller bostadsort. Hon poängterar att kontakten helt och hållet bygger på frivillighet.

– Det ska aldrig kännas som ett måste.

De nyblivna vännerna får tips på saker de kan göra tillsammans – allt från att ta en promenad i Stadsparken till att träffas på biblioteket eller titta på en idrottsmatch.

Den som vill bli vän med en nyanländ kan anmäla sig på Oskarshamns kommuns hemsida.

Shahid Almaao, kurd från Syrien, har blivit vän med flera svenska familjer.

– Vi har åkt till havet och simmat tillsammans, säger han och berättar att de även har bjudit varandra på kurdisk och svensk mat.