Nyfikna besökare fick upptäcka underjorden

Simpevarp Artikeln publicerades
Guiden Sofia Erlandsson höll i en av de två timmars långa turerna.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Guiden Sofia Erlandsson höll i en av de två timmars långa turerna.

450 meter ner under jord vid SKB:s laboratorium bedrivs forskning av använt kärnbränsle. Förutom det anordnas det även guidade turer två gånger om dagen hela sommaren för nyfikna besökare.

De guidade turerna på Äspö som visar hur och vart det använda kärnbränslet ska förvaras i 100 000 år är välbesökta under hela sommaren.

– Vi brukar ha runt 20 deltagare per tur och det är både folk från närområdet och turister som kommer hit. Flest besökare har vi under industrisemestern.

– Besökarna brukar alltid vara positivt överraskade efter våra turer, vilket vi tycker är kul då vi vill informera om vår verksamhet, säger guiden Stefan Phung.

+ 1

Turen börjar med en kortare introduktion ovan jord och efter det får alla deltagare varsin väst, hjälm och ansiktsmask innan bussen transporterar hela gruppen ner i urberget. Väl nere underjord är det upplyst med gula lampor och en temperatur kring 12-14 grader.

Guiden Sofia Erlandsson börjar med att visa en tidslinje som ger perspektiv på hur lång tid 100 000 år är. Besökarna får även se och känna på en kopparkapsel och bentonitlera. Några som nyfiket står och beskådar utställningen är tyskarna Werner Rust och Bernud Wascher.

– Vi är på semester i Sverige då vår vän bor i Oskarshamn, säger Bernud Wascher.

– Vi är väldigt intresserade av ämnet och det är oerhört fascinerande att få se hur svenskarna arbetar med kärnbränslet, säger Werner Rust.

Det sista som görs underjord är att alla som vill får smaka på 5000 års gammalt vatten från berget. Hugo Egerström tar en klunk, men är inte särskilt imponerad.

– Det var inte så gott, det var alldeles för salt, säger Hugo Egerström och skruvar på locket av flaskan som han ska ta med hem som en souvenir.

Efter närmare två timmar är det dags för deltagarna att se solljuset igen och turen avslutas med tipspromenad och fika uppe vid Äspölaboratoriet.