Nystart med känslostark pjäs: ”Väldigt dramatisk”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Hannah Brorsson, Linn Helmner, Per Nygren och Rickard Bäck är några av de nya styrelseledamöterna i Oskarshamns teaterförening.
Foto: Jimmy Larsson
Hannah Brorsson, Linn Helmner, Per Nygren och Rickard Bäck är några av de nya styrelseledamöterna i Oskarshamns teaterförening.

Nedläggningshotet är undanröjt, styrelsen utbytt och idéerna många om hur verksamheten kan utvecklas. Oskarshamns teaterförening kan äntligen blicka framåt.

Förra året hotades teaterföreningen av nedläggning på grund av fallande publiksiffror och en åldersstigen styrelse. Men nu finns återigen framtidstro i den anrika föreningen, som bildades redan 1933.

– Vi hade årsmöte i måndags och då byttes hela den gamla styrelsen ut. De gamla styrelseledamöterna deklarerade för nästan ett år sedan att de ville sluta, säger Hannah Brorsson som har tagit över ordförandeposten i föreningen.

Bland de nya styrelseledamöterna finns till exempel Per Nygren, Linn Helmner och Rickard Bäck. Per Nygren, som till vardags är kommunsekreterare i Oskarshamn, är sedan tidigare engagerad i Rödsle BK och IK Oskarshamn. Nu tar han även en aktiv roll i Oskarshamns teaterförening.

– Det kändes som mitt sätt att vara med och göra en insats för kulturen i Oskarshamn, säger Per Nygren som valts till kassör i föreningen.

Den nya styrelsen har många idéer om hur föreningens verksamhet kan utvecklas och locka en större publik.

– Det känns viktigt för oss att bredda målgruppen och ge ännu fler oskarshamnare möjlighet att gå och se bra scenkonst, säger Linn Helmner.

Hannah Brorsson utlovar en allt annat än mossig vårpremiär.
Hannah Brorsson utlovar en allt annat än mossig vårpremiär.

Förutom ökad marknadsföring via sociala medier och mer arbete med sponsring tittar man på möjligheterna att samarbeta med restauranger för att skapa ett helkvällskoncept.

– Planerna är ännu i sin linda, men det skulle kunna vara att man erbjuder både middag och en teaterupplevelse, eller att man har en mindre teaterföreställning på en restaurang, säger Hannah Brorsson.

– Vi diskuterar också att ha föreställningar på de mindre orterna. Det är viktigt med en levande landsbygd.

Hittills har två teaterföreställningar bokats till våren 2019. Den 20 februari visas ”Lust” i Atriumsalen på Forum, en föreställning som utforskar den kvinnliga sexualiteten. Den 4 maj visas ”Balladen om Nygatan 8”, en teaterkonsert med Cornelis Vreeswijks låtskatt, i teatersalongen på Forum.

– Den första pjäsen är allt annat än mossig, säger Hannah Brorsson som berättar att den väcker starka känslor hos publiken.

– När man har sett föreställningen är man rädd och glad och energiboostad, för den är väldigt dramatisk.

Efter föreställningen hålls därför en samtalsstund för alla som har frågor och funderingar.