Nytt näringslivsjobb i länet för Douglas Almquist

Kalmar/Oskarshamn Artikeln publicerades
Några mil söderut återfinns nu den tidigare utköpte näringslivschefen Douglas Almquist. I Kalmarsund Promotion får han förnyat förtroende att hjälpa företagare.
Några mil söderut återfinns nu den tidigare utköpte näringslivschefen Douglas Almquist. I Kalmarsund Promotion får han förnyat förtroende att hjälpa företagare.

Oskarshamns tidigare näringslivschef Douglas Almquist som köptes ut för tio månadslöner har nu fått en ny tjänst som verksamhetsledare på Kalmarsund Promotion.

Kalmarsund Promotion startades 2010 och är en ekonomisk förening utan vinstkrav. Medlemmar är olika företag.

– Det här ska bli kul. Styrelsen vill ta ytterligare steg, växa och bli starkare. Helt enkelt leverera mer till våra medlemmar och det passar perfekt för en driven person som vill saker, säger Douglas Almquist.

I det korta perspektivet ska Almquist ut och träffa så många av medlemmarna som möjligt.

– Jag behöver veta vad våra medlemsföretag vill och behöver så vi kan utforma nya tjänster åt dem.

Jobbet som näringslivschef i Oskarshamn har han lagt bakom sig men han bor kvar i Oskarshamn där han stormtrivs. Han hoppas kunna hjälpa fler oskarshamnsföretag att utvecklas, men i sin nya roll.

– Jag gillar att IKO är medlem. Föreningen ser vinsten i att finnas i ett större sammanhang, säger Almquist.

Den klassiska bymentaliteten där man tittar snett på sina framgångsrika grannar vill Almquist jobba bort från företagen. Istället se och lära av varandra.

– Kan vi överbrygga klyftor i regionen och samarbeta mer kan företag utvecklas och tjäna mer pengar, säger Almquist.

För den egna fickan blev avgångslösningen med Oskarshamns kommun och den nya tjänsten riktigt lyckat för Almquist. Han får full lön från kommunen till och med februari 2019 samtidigt som han får lön från sitt nya jobb. I avtalet med kommunen är han arbetsbefriad och har rätt att ta ett nytt jobb medan avtalet löper.

Att du är arbetsbefriad och får lön från Oskarshamns kommun samtidigt som du får lön från Kalmarsund Promotion kan sticka i en dels ögon. Hur ser du på det?

– Skriver kommunen ett så förmånligt avtal för att bli av med mig då tackar jag och tar emot. För de köpte ut mig. Är det någon som kan ifrågasätta avtalet är det väl politikerna. För kommunen spenderade flera hundra tusen på att rekrytera mig. De ville ha en driven jävel och det fick de.

Ett kvitto på sin insats i Oskarshamns kommun ser han lyftet på Svenskt näringslivs undersökning Lokalt näringslivsklimat.

– Jag ser fram emot siffrorna i oktober.