Nytt reningsverk i Figeholm för 100 miljoner kronor

Oskarshamn Artikeln publicerades
Nästa vår är det tänkt att ett nytt reningsverk ska börja byggas i Figeholm. Det gamla kommer att användas tills det nya är på plats.
Foto: Jimmy Larsson
Nästa vår är det tänkt att ett nytt reningsverk ska börja byggas i Figeholm. Det gamla kommer att användas tills det nya är på plats.

Det har dragit ut på tiden men nu är det bestämt att ett nytt reningsverk ska byggas i Figeholm. Det gamla är i dåligt skick och kommunen väljer att bygga nytt istället för att renovera.

Under nästa vår ska nybyggnationen av reningsverket i Figeholm påbörjas. Preliminärt beräknas det kosta drygt till 100 miljoner.

– Det har gjorts en utredning och en konsekvensanalys på om vi skulle bygga nytt eller renovera det gamla. Men det gamla är i så dåligt skick att vi väljer att bygga nytt, säger Yvonne Bergvall (S) ordförande i tekniska nämnden.

Kostnaden ligger över två år. Ernemars reningsverk i Oskarshamn byggdes om för ett tag sedan.

– Det kommer bli något lättare den här gången. Vid Ernemars reningsverk hade vi verksamheten igång samtidigt som vi byggde om. Här kan vi behålla det gamla och göra det nya färdigt innan vi flyttar över.

Eftersom det är en speciell byggnad är det inte alla entreprenörer som vill ge sig på det.

– Det gör att kostnaderna drar iväg lite.

Att det har tagit tid att komma igång med planerna beror bland annat på att det länge fanns en diskussion om semesteranläggningen Circle resort skulle bli av eller inte.

– I så fall skulle vi ha behövt en betydligt större kapacitet men nu blir det inte så.

Den nya reningsverket kommer ha en kapacitet för 3 500 personer.

– Det bor ungefär 1 200 personer i Fårbo och Figeholm så det finns en överkapacitet.

Det kan visa sig att reningsverket kan blir det bästa lösningen för platser i norra länsdelen som idag inte har kommunalt vatten och avlopp, exempelvis i Flivik men inget är bestämt än.