Ökat valdeltagande i Oskarshamn – över tusen personer har röstat i EU-valet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Maria Gunnarsson, Linn Helmner, Lena Andersson och Per Nygren är några av de som jobbar med EU-valet i Oskarshamns kommun.
Foto: Jimmy Larsson
Maria Gunnarsson, Linn Helmner, Lena Andersson och Per Nygren är några av de som jobbar med EU-valet i Oskarshamns kommun.

Över tusen personer i Oskarshamns kommun har hittills förtidsröstat i EU-valet. ”Trenden är att valdeltagandet ökar”, säger kommunsekreteraren Per Nygren.

Nu på söndag är det val till Europaparlamentet, men många har redan lagt sin röst. Precis som i tidigare val påbörjades förtidsröstningen 18 dagar före valdagen, vilket innebär att det har gått att rösta i EU-valet sedan den 8 maj.

I Oskarshamns kommun sker förtidsröstningen i Stadshuset i Oskarshamn samt på biblioteken i Kristdala, Figeholm och Påskallavik. På lördag är det även möjligt att förtidsrösta på Bockaraskolan och Misterhults skola.

Dessutom har kommunen tio ambulerande röstmottagare.

– Vi erbjuder personer som inte har möjlighet att ta sig till vallokalen och inte heller kan rösta med bud att lämna sin röst till ambulerande röstmottagare, säger kommunsekreteraren Linn Helmner.

I höstens val var det nästan 50 personer som använde sig av de ambulerande röstmottagarna, men i EU-valet har hittills endast fyra personer lämnat sin röst den vägen.

Stadshuset har de mest generösa öppettiderna för förtidsröstning.
Stadshuset har de mest generösa öppettiderna för förtidsröstning.

Totalt sett är det dock många som har förtidsröstat i Oskarshamns kommun. 1 092 förtidsröster togs emot under de första tolv dagarna, vilket kan jämföras med 799 röster efter tolv dagars öppethållande i EU-valet 2014.

– Trenden är att valdeltagandet ökar, samtidigt ökar också förtidsröstningen, säger Per Nygren.

Han tror att EU-valet drunknade lite i den allmänna svenska debatten under supervalåret 2014.

– Nu är det ett renodlat EU-val och det skrivs många artiklar om valet i massmedierna.

Kommunen informerar om valet i sociala medier och på webben, men även på skärmar i matvarubutiker och i tidningsannonser. Särskild information ges till kommunens alla äldreboenden.

– Det är viktigt att man använder sin demokratiska rättighet att rösta, säger kommunikatören Maria Gunnarsson.

Kommunens organisation för EU-valet är lika stor som den var för höstens val till riksdagen, landstinget och kommunen. Totalt finns 125 röstmottagare som alla utbildas av valnämnden.

– Jag tycker att det har gått ganska lätt att rekrytera både röstmottagare och reserver, säger valsamordnaren Lena Andersson som berättar att man har lyckats få in en hel del nya förmågor i organisationen.

– Vi behöver både de som har erfarenhet och de som är nya. EU-valet blir en jättebra upplärning för de som är nya.