Oskarshamn lyfts fram i ny handbok om god platsmarknadsföring: ”Ger bra inspiration”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Författare Helena Nordström tillsammans med Sofie Gunnarsson från Attraktiva Oskarshamn.
Foto: Pressbild
Författare Helena Nordström tillsammans med Sofie Gunnarsson från Attraktiva Oskarshamn.

Första svenska handboken om platsmarknadsföring har precis släppts. Oskarshamn lyfts tillsammans med Åre, Höga Kusten och Göteborg som ett gott exempel. Bland annat hyllas Attraktiva Oskarshamns arbete med att bredda bilden av Oskarshamn genom att jobba med evenemang.

I boken nämns Attraktiva Oskarshamns stöttande av hockeyn som ledde till evenemang som TV-pucken, Damkronornas turnering och flera landskamper.

I boken nämns också värdskapet för O-ringen år 2022 där Oskarshamns kommun skjuter till 7,5 miljoner kronor och räknar med en turistekonomisk effekt på 120 miljoner kronor.

I boken intervjuas Sofie Gunnarsson, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn, som bland annat förklarar hur väl värdskapet för O-ringen stämmer överens med varumärket Oskarshamn.

– O-ringen stämmer perfekt in på Oskarshamns DNA. Där får vi verkligen användning av vår kust och natur. Dessutom breddar det bilden av Oskarshamn och ökar stoltheten bland invånarna.

I boken lyfts också Oskarshamn fram som en ovanlig småstad i Sverige där det finns en stor och stark industri med behov av många specialistkompetenser. Kompetenser som kommunens olika industribolag sedan 2008 försöker locka till sig genom att gemensamt marknadsföra Oskarshamn på landets högskoleutbildningar.

”De riktade in sig på en snäv målgrupp och att kunna jobba med ett personligt bemötande, vilket gav effekt. Fler valde tack vare de här insatserna Oskarshamn och bolagen fick lättare att rekrytera”, går det att läsa i boken som fått namnet ”Platsmarknadsföring– konsten att attrahera invånare, besökare och investeringar till en plats”.

Författaren och TEDx-talaren Helena Nordström är en av Sveriges främsta platsmarknadsföringsexperter och har i boken jobbat med ett 40-tal platser i Sverige.

Sofie Gunnarsson är stolt över att Oskarshamn tas upp som ett gott exempel i boken.

– Något jag tycker är extra kul med den här boken är att den är så smart och enkelt skriven. Väldigt lätt att ta till sig. Den ger bra inspiration även till mindre kommuner och kan vara en praktisk handbok för alla som jobbar med utveckling, oavsett hur långt de har kommit på sin resa, säger Sofie Gunnarsson.