Oskarshamnare ska servera på Nobelfesten

Oskarshamn ,
En stor personalstyrka krävs för att servera 1 300 gäster på Nobelfesten i Blå hallen i Stockholms stadshus.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En stor personalstyrka krävs för att servera 1 300 gäster på Nobelfesten i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Flera av årets servitriser på Nobelfesten kommer från Oskarshamn. Angelicka Nehls ska servera på festernas fest för sjätte gången.

På kvällen den 10 december sätter sig kungligheter, ministrar, pristagare med familjer, Nobelstiftelsens medlemmar och andra inbjudna till bords i Blå hallen i Stockholms stadshus för den högtidliga Nobelfesten, eller Nobelbanketten som den också kallas. Totalt är det omkring 1 300 gäster som ska serveras mat och dryck, vilket kräver en stor personalstyrka.

– Det brukar vara runt 120 personer i matservisen och 80 personer i dryckesservisen, säger Angelicka Nehls.

Angelicka Nehls jobbar extra som servitris på Badholmen. Årets Nobelfest blir hennes sjätte i ordningen.
Foto: Jimmy Larsson
Angelicka Nehls jobbar extra som servitris på Badholmen. Årets Nobelfest blir hennes sjätte i ordningen.

I år blir det sjätte gången som hon serverar på Nobelfesten. Ytterligare tre personer som bor eller har bott i Oskarshamn – Melinda Engström som serverar för femte gången, Liselott Lycksell som serverar för elfte gången och Evelina Forneheim som serverar för andra gången – har det ärofyllda uppdraget på årets fest.

Angelicka Nehls jobbar till vardags på Scania i Oskarshamn. På helger och kvällar serverar hon på Restaurang Badholmen för att hålla igång handlaget som servitris.

På Nobelfesten bärs middagen ut till de 1 300 gästerna med närmast militärisk precision.

– Nobelfesten är enormt uppstyrd. Det finns inget utrymme för eget hittepå eller egna initiativ.

Samtidigt tycker inte Angelicka Nehls att det egentligen är någon större skillnad mellan att servera på Nobelfesten och att servera på en vanlig restaurang.

– Det handlar om att vara trevlig mot gästerna och servera på ett kunnigt sätt.

Angelicka Nehls, Evelina Forneheim, Melinda Engström och Liselott Lycksell har alla serverat på Nobelfesten tidigare. Bilden togs inför 2016 års Nobelfest.
Foto: Per Hammenvik
Angelicka Nehls, Evelina Forneheim, Melinda Engström och Liselott Lycksell har alla serverat på Nobelfesten tidigare. Bilden togs inför 2016 års Nobelfest.

Arbetspasset pågår i minst tio timmar. För att vara alert hela kvällen brukar Angelicka Nehls ha en Dextrosol i fickan.

– Extra nylonstrumpor är också bra att ha.

Nobelmenyn är än så länge hemlig.

– Vi får inte veta någonting innan vi kommer upp till Stockholm. Vi vet inte vilka gäster vi ska servera eller vilken mat vi ska servera.

När personalen kommer till Stadshuset blir de registrerade och får lämna ifrån sig sina telefoner, klä om till arbetskläder och äta personalmat.

– De delar ut ett häfte där det står vilket bord man ska servera och vem man får som kollega. Vi arbetar alltid i par.

Sedan gäller det att plugga in eventuella matallergier hos gästerna för att veta vilka som ska ha specialkost.

– Vi tränar även på att gå upp- och nerför trappan, säger Angelicka Nehls och berättar att det finns ett särskilt knep:

– Man ska alltid ha vänster fot först i trappan för att komma ner på rätt sätt.

Vilken mat som står på menyn har betydelse för de som ska servera den.

– Man är alltid orolig för vad det blir för mat. En del mat är lättare att servera på fat, en del mat är svårare att servera på fat.

Maträtter som faller isär lätt är knepiga att hantera. Höga rätter riskerar att välta.

– Maten ska helst stå upp på gästernas tallrik också, inte bara på brickan.

Angelicka Nehls har ingen särskild drömgäst som hon skulle vilja servera. Hittills har hon serverat samma bord varje år, bordet där Nobelstiftelsens medlemmar sitter.

– För mig är alla lika mycket värda. Det vore jättekul att servera kungen, men det är jättekul att servera andra gäster också. Vem jag serverar är inte så viktigt, utan det handlar mer om att få vara med.

Vad är det som gör att du fortsätter att jobba på Nobelfesten år efter år?

– Det är roligt och det är bara en gång om året. Vi som jobbar på Nobelfesten träffas en gång om året. Då pratar vi om vad som har hänt under året och äter tillsammans.

– För min egen del har det blivit som en minisemester. Jag och maken åker upp och bor på hotell och äter på restaurang. Vi förenar nytta och nöje.