Oskarshamnsbo frisläppt – utredning om våldtäkter i Sälen läggs ner

Oskarshamn/Sälen Artikeln publicerades
Åklagaren har inte kunnat bevisa att mannen gjort sig skyldig till brott.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Åklagaren har inte kunnat bevisa att mannen gjort sig skyldig till brott.

Oskarshamnsbon som misstänktes för flera våldtäkter i Sälen har försatts på fri fot. Åklagaren har även beslutat att lägga ner förundersökningen.

Mannen anhölls och häktades i slutet av februari, misstänkt för fem fall av våldtäkt. Efter att han överklagat häktningen i Mora tingsrätt beslutade hovrätten att häktningsbeslutet endast skulle gälla två våldtäkter. Misstankarna kring de övriga våldtäkterna kvarstod dock.

Åtal skulle väckas senast den 8 mars, men i stället har kammaråklagare Mattias Glaser beslutat att lägga ner förundersökningen.

– Sammantaget har jag gjort bedömningen att det inte går att bevisa att den misstänkte gjort sig skyldig till brott, säger Mattias Glaser som försatte mannen på fri fot under torsdagen.

Till grund för åklagarens beslut ligger en samlad bedömning av målsägandens uppgifter, den misstänktes uppgifter och den övriga bevisningen. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt. Därför finns enligt åklagaren inte längre anledning att fullfölja förundersökningen.

Var mannen misstänkt för våldtäkt mot en eller flera kvinnor?

– Han var häktad misstänkt för våldtäkt mot en kvinna, säger Mattias Glaser.

Vilken bevisning fanns mot mannen?

– Jag kommer inte att gå in på bevisningen.

På frågan om det enbart rörde sig om muntlig bevisning säger Mattias Glaser att det även funnits annan bevisning. Bland annat har polisen undersökt mobiltelefoner.

Av åklagarens beslut, som inkom till Mora tingsrätt på torsdagen, framgår att mannen även varit misstänkt för fyra fall av sexuellt ofredande som skulle ha inträffat i januari 2019 och december 2018. Men inte heller i de fallen har brotten gått att bevisa och förundersökningen läggs därför ner.