Oskarshamnsproducent aktuell med långfilm

Oskarshamn Artikeln publicerades
Producenten Stefan H. Lindén är aktuell med långfilmen Rosa Moln, som har premiär på SVT under fredagskvällen.
Foto: Jimmy Larsson
Producenten Stefan H. Lindén är aktuell med långfilmen Rosa Moln, som har premiär på SVT under fredagskvällen.

Den i Oskarshamn uppväxte producenten Stefan H. Lindén är aktuell med långfilmen Rosa moln, som delvis är inspelad i staden.

– Jag tar varje chans jag får att förlägga inspelningarna till Oskarshamn, säger Stefan H. Lindén.

I dag har långfilmen Rosa Moln, ett drama om en ung man med alkoholproblem som efter att han lämnar rehab lär känna en ensamstående mamma som ligger i fejd med socialtjänsten, premiär på SVT.

Titeln Rosa moln syftar på den endorfinmättade lyckokänsla som uppstår inom en person som precis lämnar ett beroende. Och ett av filmens bärande teman är de svårigheter som den tidigare missbrukaren ställs inför i och med att dessa lycksalighetsförnimmelser småningom förtonar.

Filmen har producerats av Erik Lundqvist och Stefan H. Lindén, varav den senare påbörjade arbetet med den som ett led i sin utbildning på Stockholms Dramatiska Högskola.

– Det är ett projekt som jag och mina klasskamrater drog igång inom ramen för vårt examensarbete. Så i stort sett hela filmteamet, regissören, manusförfattarna, redigerarna, ljudteamet och musikproducenterna, är ett sammansvetsat gäng som har jobbat med varandra ända sedan universitetstiden, säger Stefan H. Lindén och fortsätter:

– Egentligen hade vi fått instruktionerna att spela in en kortfilm på omkring 30 minuter, men vi var måna om att testa på att göra en långfilm. Så på det sättet kan man ju säga att vi bröt lite mot reglerna, säger Stefan H. Lindén.

Rosa moln skildrar en ung mans kamp mot sin missbruksproblematik,
Rosa moln skildrar en ung mans kamp mot sin missbruksproblematik,

Delar av filmen är inspelade i Oskarshamn, i likhet med den teveserien Eagles, som de två producenterna ligger bakom. Stefan H. Lindén, som är 30 år och numera bosatt i Stockholm, växte upp i staden, och säger att han försöker ta tillvara på varje chans att filma i Oskarshamn.

– I takt med att jag har blivit äldre har mina känslor för Oskarshamn blivit allt starkare, och Småland har över huvud taget ett rikt kulturarv som jag gärna vill vara med och förvalta i den mån det är möjligt.

– Rosa moln utspelar sig inte på någon definierad plats, så skälet till att vi flyttade delar av produktionen hit var att vi behövde hitta ett sjukhus att spela in på. Och när vi bestämt oss för Oskarshamns sjukhus tänkte vi att vi lika gärna kunde stanna kvar och spela in ett gäng sekvenser till, vilket Attraktiva Oskarshamn gjorde väldigt mycket för att underlätta, säger Stefan H. Lindén.

Inspelningen av Rosa moln genomfördes 2014 men efter det att teamet hade klippt materialet under det efterföljande året tog man en paus med arbetet.

– Vid det laget hade vi alla påbörjat andra projekt som kom emellan. Men det kändes tråkigt att inte göra något av materialet, så 2017 tog vi upp arbetet igen.

– Jag tycker att filmen rör vid ett viktigt ämne, hur en människans beroendeproblematik kan genomsyra hela ens liv och alla ens relationer. Så förhoppningsvis kan filmen hjälpa de som ser den att reflektera kring de svårigheter som många personer är tvungna att tampas med, säger Stefan H. Lindén.

Fakta

Stefan H. Lindén

Tidigare har Stefan H. Lindén varit inblandad i produktioner såsom The Girl with the Dragon Tatoo, Känn ingen sorg och Små citroner gula.

Under hösten har den av Stefan H. Lindén och Erik Lundquist producerade teveserien Eagles spelats in i Oskarshamn.

Stefan H. Lindén är knuten till produktionsbolaget New Stories.

Visa mer...