Övervakning ska inte kräva tillstånd

Oskarshamn Artikeln publicerades
Laila Naraghi (S) träffade butikschefen Andreas Ohlsson på Ica Maxi i Oskarshamn.
Foto: Jimmy Larsson
Laila Naraghi (S) träffade butikschefen Andreas Ohlsson på Ica Maxi i Oskarshamn.

En ny lag ska göra det lättare för butiker att sätta upp övervakningskameror. ”Nu kommer butiker inte att behöva be om tillstånd”, säger riksdagsledamoten Laila Naraghi (S).

En lång rad butiker i Oskarshamns kommun har utsatts för rån eller rånförsök under det senaste året. Trots det fick Ica Maxi i början av året avslag på en ansökan om att sätta upp två nya övervakningskameror vid butiksentréerna för att minska rånrisken.

– Vi fick nej från länsstyrelsen för att det inte hade hänt tillräckligt mycket, säger butikschefen Andreas Ohlsson.

– Vi är många oskarshamnare som haft mycket tankar kring det här, säger Laila Naraghi som själv bor nära en av butikerna som har rånats flera gånger, Coop Kolberga.

Laila Naraghi besökte Ica Maxi på fredagen för att diskutera övervakningsfrågan. Hon har följt rapporteringen kring länsstyrelsens avslag.

– Jag blir väldigt frustrerad. Här har vi en handlare som vill skapa bättre förutsättningar för sin verksamhet, för personalen och även för kunderna och sedan får man nej från länsstyrelsen.

Framöver ska det bli enklare för bland annat butiker att sätta upp övervakningskameror. Regeringen har lämnat förslag på en ny kamerabevakningslag som är planerad att träda i kraft den 1 augusti.

– Nu kommer butiker inte att behöva be om den här typen av tillstånd, säger Laila Naraghi.

Andreas Ohlsson menar att behovet av övervakning är ett symptom på en större problematik i samhället som kräver att polisen får större resurser.

– Vi vill inte ha kameror egentligen. Det blir ett nödvändigt ont på grund av att andra delar inte är väl fungerande, säger han.

Bland personalen finns det många som känner en oro när de jobbar kvällar och helger. Enligt Andreas Ohlsson har man gjort vad kunnat som arbetsgivare för att höja säkerheten i butiken.

– Vi har investerat ett antal hundra tusen i teknisk utrustning för att minimera rånrisken.

Att butiker slipper söka tillstånd efter lagändringen innebär inte att det blir fritt fram att sätta upp övervakningskameror. Butikerna måste kunna visa att de följer reglerna i EU:s nya dataskyddsförordning GDPR, som är till för att skydda den personliga integriteten.

Enligt Datainspektionen kommer kameraövervakning i mångt och mycket att bedömas som vilken hantering av personuppgifter som helst.

– Det blir ett merarbete för oss när GDPR träder i kraft, säger Andreas Ohlsson.