P4 Nästa blir startskottet för årets sommartorg

Oskarshamn Artikeln publicerades
Peter O Ekberg, Emelie König, Erik Hjertqvist, Christian Åberg, Lennart Palm, Johanna Asp och Sofie Gunnarsson hoppas att Lilla torget kommer fyllas med glada människor under ljumna sommarkvällar när inga jackor behövs.
Foto: Ida Svensson
Peter O Ekberg, Emelie König, Erik Hjertqvist, Christian Åberg, Lennart Palm, Johanna Asp och Sofie Gunnarsson hoppas att Lilla torget kommer fyllas med glada människor under ljumna sommarkvällar när inga jackor behövs.

Med direktsänd musikfinal, liveband som lovar karnevalstämning och ett stadslopp kickas årets sommartorg igång. Det blir som en förfest till Latitud 57.

I tolv år har tävlingen P4 nästa avgjorts på Larmtorget i Kalmar men i år är det på Lilla torget i Oskarshamn som artisterna får spela sina låtar i länsfinalen.

– Vi byter stad och vi byter torg. Vi flyttar till mitt i länet och närmare väldigt många fler av våra lyssnare, säger Lennart Palm från P4 Kalmar, programledare för P4 nästa.

Tävlingen har förändrats, den här gången blir det inga deltävlingar utan bara en lokal final med fem bidrag.

– Alla radiostationer runt om i landet ska göra så. Tävlingen har vuxit och det betyder mycket att vinna den. Därför är det viktigt att den går till på samma sätt överallt, säger Lennart Palm.

När förutsättningarna ändrades öppnades möjligheter att tänka om lite.

– Då tänkte vi att vi kan vända upp och ner på allt. När vi hörde av oss hit och sa att vi var beredda att rycka upp tältpinnarna på Larmtorget fick vi öppna famnen direkt, säger Lennart Palm.

Han ser fram emot sommaren jättemycket.

– Det ska bli väldigt spännande. Jag har gjort det här sedan 2008 och det här blir som en ny injektion.

Den 4 juli blir det en direktsändning från scenen på Lilla torget. Vinnaren har chans att få vara med i riksfinalen.

När en vinnare har utsetts blir det mer musik på torget. Brädholmen Event släppte två nya artister på tisdagen som kommer till Latitud 57 som drar igång dagen efter den 5 juli, orkestern Louisiana Avenue och Lisa Miskovsky.

– Vi ville göra någonting kring finalen av P4 nästa och Latitud 57 och ha artister på scenen efter tävlingen. Louisiana Avenue och Lisa Miskovsky kommer ner en dag tidigare och spelar på torget, säger Christian Åberg, festivalgeneral.

Det blir som en förfest till Latitud.

– Louisiana Avenue är ett fantastiskt liveband som vill etablera sig som Sveriges New Orleans och mardi gras band. Lisa Miskovsky kommer gästsjunga på ett par låtar, säger Christian Åberg.

Kvällen blir startskottet för sommartorget. På tisdagarna blir det aktiviteter och underhållning för barn och familjer och torsdagarna blir blå precis som förra sommaren.

– Det blir gungande musik, säger Peter O Ekberg, kulturchef.

Programmet är inte klart än.

Det blir också en start på sommaren för många.

– Jag är superglad att sommartorget som fenomen blev så omtyckt förra året. Det är ett sätt att ta tillbaka torget som mötesplats. Vi fyller torget med liv, säger Sofie Gunnarsson, platsutvecklare Attraktiva Oskarshamn.

Den sista kvällen blir torsdagen den 15 augusti, dagen efter drar Oskarshamnsfesten igång.