"På isen ska man ha roligt"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Foto:Lotta Zaar

När Christian Åström leder bandyskola har han en ledstjärna.

– Det ska vara mycket lek och skämt på isen. Barnen ska tycka att det är roligt att komma hit och åka skridskor.

Ett 20-tal barn är med på IF Stjärnans bandy- och skridskoskola den här lördagen. De allra minsta tränar på att lyckas hålla balansen och ta sig framåt. De lite större barnen skjuter skott och att åka på ett ben.

– På isen ska man ha roligt, säger ledaren Christian Åström som själv spelar i klubbens a-lag. Det ska inte bli seriöst förrän ganska högt upp.

Han berättar att det ändå finns en allvarlig tanke med skolan som har varit i gång i några år.

– Vi vill ha nya bandyspelare. Men till att börja med handlar det bara om att åka skridskor, sedan får vi se hur många som blir bandyspelare.

Ungefär hälften av ledarna är aktiva i a-laget.

– Jag började för tre år sedan. Det var svårt att få in ledare utifrån och vi kände att vi måste få i gång ungdomsverksamheten. Annars kommer lagen att bestå av för många spelare utifrån som saknar anknytning. Visst någon utifrån behövs alltid, men vi försöker få upp de yngre och har den första kullen som kommer nu.

Att ungdomsverksamheten gick på sparlåga gör att det finns ett åldersmässigt glapp i Stjärnans a-lag.

– Det finns nu pojkar och flickor från 8 år upp till 15 år som utövar bandy så snart har vi täppt till luckan. Detta är ett kvitto på att bandy- och skridskoskolan tryggar sportens framtid.

Christian Åström ser att återväxten är tryggad.

– Nu har vi täppt till glappet och med ideellt arbete och samarbete mellan oss och BK Bore så har vi tryggat ett bandylag i Oskarshamn.

Han ser också en möjlighet för ett tjejlag.

– Det vore roligt om vi kunde få fram det. Bore har fått fram några riktigt duktiga tjejer, men de har fått flytta till andra lag. I bandy spelar tjejer och killar ihop ganska länge, men det skulle vara bra med ett eget lag sedan.

Kersti Liljesand, 8 år, är en av tjejerna i bandyskolan. Hennes pappa Daniel Persson är målvakt, men det är inte därför hon vill till träningen.

– Du brukar vilja hit för att du gillar att åka snabbt och få träffa kompisar, säger mamma Caroline Liljesand.

Håller du på med några andra sporter?

– Ja, simning och basket, säger Kersti Liljestrand.

Det viktiga för Caroline är att Kersti och hennes två bröder har roligt.

– Jag vill bara att de får glädjen av att komma ut på isen.