Personer som brinner för kulturarv möttes

Oskarshamn Artikeln publicerades
Linda Liljeberg, koordinator på Kalmar läns museum, Birgitta Eriksson, länsantikvarie på länsstyrelsen och Örjan Molander som är chef på Kalmar läns museum arrangerade kulturarvsdagen som var den artonde i ordningen.
Foto: Ida Svensson
Linda Liljeberg, koordinator på Kalmar läns museum, Birgitta Eriksson, länsantikvarie på länsstyrelsen och Örjan Molander som är chef på Kalmar läns museum arrangerade kulturarvsdagen som var den artonde i ordningen.

Kulturarv finns runt omkring oss, överallt. Eldsjälar som jobbar med kulturarv eller som har det som fritidsintresse träffades i Oskarshamn för att prata kommunikation.

När Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum och Birgitta Eriksson, länsantikvarie för länsstyrelsen tänkte efter lite kom de fram till att det här var det 18:e kulturarvsseminariet. Sedan några år tillbaka hålls det alltid på Forum i Oskarshamn.

– Vi tycker att det här är ett viktigt sätt att mötas på för kulturarvsintresserade som arbetar med kulturarv i länet eller som har det som intresse, säger Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum.

I år var 167 anmälda.

– Alla är välkomna. vi har personer här från hembygdsrörelsen och från andra ideella föreningar, kommunala tjänstepersoner, politiker och studenter som läser om kulturarv på Linnéuniversitetet, säger Birgitta Eriksson, länsantikvarie på länsstyrelsen.

Förutom flera spännande föredrag får deltagarna en chans att lära känna varandra och bygga nätverk.

Julius Winberg Sääf som är verksamhetschef på Ölands museum Himmelsberga var med för tredje gången.

– Det är väldigt givande tillfälle. Mötet med människor från hela länet som är i kulturarvssektorn är väldigt värdefullt. Ideella krafter och de som har anställning inom kulturarv kan hjälpas åt att lyfta fram kulturarv på olika sätt, säger Julius Winberg Sääf.

Årets tema var kommunikation.

– Det handlar om att från det konkreta vägnätet till hur hur man kan kan berätta om ett kulturarv och vad kulturarvet berättar i sig, säger Birgitta Eriksson.

De fick lära sig att kulturarv kan vara ett verb, kulturarva.

– Det kan vara att klä sig tidsenliga kläder i en tidsenlig miljö och vara någon från den tiden, säger Birgitta Eriksson.

Redan nu är det bestämt vad nästa års tema blir, nämligen skogen.