Pinchos gör sig redo att öppna i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Franchisetagare Fatmir Poturqoj och Ajan Sajhadi vid baren. Mycket arbete återstår, men man börjar få en bild av restaurangen.
Foto: Andreas Bendroth
Franchisetagare Fatmir Poturqoj och Ajan Sajhadi vid baren. Mycket arbete återstår, men man börjar få en bild av restaurangen.

Sedan ett par veckor tillbaka pågår det intensivt arbete inne i Sangrias/Harrys gamla lokaler vid Stora torget. Det är app-restaurangen Pinchos som gör sig redo att öppna.

– Vi hoppas oskarshamnarna kommer vilja ta konceptet till sig, säger franchisetagare Ajan Sajhadi.

Det är ingen vanlig restaurang som snart öppnar dörrarna i Oskarshamn. Restaurangkedjan Pinchos som redan finns i både Kalmar och Västervik är en kontantlös restaurang där allt, boka bord, beställa mat och dryck, betala, görs via en app i mobilen. Den internationella menyn är densamma på alla restauranger i hela Sverige och består av ett 30-tal smårätter, inklusive dessert.

Ajan Sajhadi och hans kollega Fatmir Poturqoj är sedan snart ett år tillbaka franchisetagare och driver Pinchos i Västervik.

I början av december hoppas man kunna slå upp portarna även i Oskarshamn.

– Vi kommer att öppna innan årsskiftet i alla fall. Den som vill ha reda på exakt när vi öppnar får kolla in våra sociala medier. Vi finns både på Facebook och Instagram, berättar Ajan Sajhadi.

Det byggs för fulla muggar när Nyheterna är på plats. Baren håller på att snickras, köket håller på att fixas och tapeter ska sättas upp. Det är viktigt att det blir rätt tapeter.

– Pinchos är ett koncept så det finns en tydlig mall hur det ska se ut när det kommer till inredning och så vidare, berättar Ajan.

Varje Pinchos har en inredning som är uppdelad i det röda, det rosa, det blåa och det gröna rummet. I det gröna rummet är det djungeltapeter.
Foto: Andreas Bendroth
Varje Pinchos har en inredning som är uppdelad i det röda, det rosa, det blåa och det gröna rummet. I det gröna rummet är det djungeltapeter.

Pinchos i Oskarshamn kommer ha omkring 170 sittplatser.

– Det är större än Västervik där vi har 120 platser och bara något mindre än Pinchos i Kalmar.

All personal är i princip klar och även fast man som kund är väldigt självgående när det kommer till beställning och så vidare så drar det inte ner på personalstyrkan.

– Vi har en hovmästare som står vid entrén och tar emot alla gäster. Servicepersonal som visar fram till borden och som introducerar nya gäster för appen och hjälper till om det behövs. Sen har vi folk i baren och i köket. Så det är ingen besparing på personal bara för att vi är en app-restaurang, förklarar Ajan.

Tvärtom vad man kan tro så har man mer personalkontakt än på andra restauranger menar Ajan.

– Du går själv till baren och hämtar din dricka av bartendern och vi har öppet kök där kocken lämnar över maten till dig.

Vad är då fördelen med en app?

– Det som är bra är att du inte är bunden till någon. Du behöver inte vänta på att servitören ska komma utan du kan beställa med en gång. Sen är det också en mer avslappnad miljö. Vi vill att alla som kommer hit ska känna sig som hemma, säger Fatmir Poturqoj.

Då man även har en bar är tanken att ha öppet till klockan två på helger. Både Ajan och Fatmir drev en sportbar i Västervik i 10 år innan de blev franschistetagare.

Det är dock restaurangdelen som är i fokus och Ajan tror att det behövs fler restauranger likt Pinchos i Oskarshamn.

– Det finns väldigt mycket snabbmat och pizzerior, inte lika mycket kvällsrestauranger. Där tror jag vi fyller ett behov.

Ajan Sajhadi i köket som är öppet direkt ut mot restaurangen.
Foto: Andreas Bendroth
Ajan Sajhadi i köket som är öppet direkt ut mot restaurangen.