Pistolmän blandades ihop - misstänkt rånare försattes aldrig på fri fot

Oskarshamn Artikeln publicerades

Strax efter rånet på Flanaden greps en man på platsen som tidigare varit inne i en butik med ett pistolliknande föremål. Polisen trodde först att de hade gripit rånaren men insåg snart att så inte var fallet. Den initiala förväxlingen ledde dock till att felaktiga uppgifter nådde ut i lokalpressen.

Klockan 22.47 på måndagskvällen publicerar polisens regionledningscentral i Malmö en händelsenotis om rånet på Flanaden i Oskarshamn. En man har slitit åt sig en mobiltelefon från en annan man, och då den bestulne mannen har försökt få tillbaka telefonen har han hotats med ett pistolliknande föremål varefter tjuven försvunnit från platsen.

Regionledningscentralen avslutar notisen med: ”Gärningsmannen lokaliserades av en polispatrull och greps misstänkt för grovt rån, motvärnsfallet, samt grovt vapenbrott.”

När Nyheterna på tisdagen pratar med polisens presstalesperson Christine Bergkvist Björklund så kan hon utläsa i ärendet att den misstänkte rånaren under måndagskvällen har anhållits i sin frånvaro, vilket inte kan tolkas på annat sett än att mannen av oklar anledning först har försatts på fri fot, för att därefter anhållas och på nytt efterspanas av polis.

Bergkvist Björklund informerar även om en andra vapenrelaterad incident i centrala Oskarshamn under måndagen. En butiksägare har kontaktat polisen och berättat att en man har besökt butiken, med vad som sett ut som en pistol i byxlinningen. Mannen grips senare under dagen, i samband med att rånaren från Flanaden söks av polis.

Nyheterna publicerar två texter om de två händelserna, och försöker under dagen utan framgång få tag på åklagarna som leder utredningarna. Samtidigt ställer Nyheternas läsare sig frågade till varför en misstänkt rånare försätts på fri fot. Men det rör sig om ett missförstånd.

Först på onsdagen kan polisens presstalesperson Robert Loeffel, efter kontakt med kriminalkommissarie Anders Pernius vid Oskarshamnspolisen, reda ut det hela:

– Vi är i butiken och tittar på övervakningsfilm på den misstänkt beväpnade mannen då vi får larm om rånet på Flanaden. När vi kommer dit så lokaliseras mannen från butiken och man tror då initialt att det är han som har utfört rånet.

Det dröjer inte länge innan Oskarshamnspolisen inser att rånaren är någon annan, men hos regionledningscentralen tror man fortfarande sent på kvällen att denne är gripen och skriver det på sin händelsesida.

Under tiden har polisen gjort husrannsakan hemma hos mannen från butiken och hittat både en äldre revolver och två soft air guns. Han har därefter anhållits, misstänkt för grovt vapenbrott.

Under tiden har man också fått fram en trolig identitet på rånaren från Flananden och åklagare har, i och med att personen vid denna tid inte är gripen, anhållit honom i sin frånvaro.

Klockan 14.20 på tisdagen grips så även den misstänkte rånaren. En polisman har då observerat mannen i centrala Oskarshamn. När han grips har han en mindre pistol på sig, som polisen kommer att utreda om den är riktig eller inte. Han sitter på onsdagen anhållen, misstänkt för grovt rån och vapenbrott.

Åklagare kommer inom kort besluta om männen ska begäras häktade.