Plankbitar används för att krossa rutor

Oskarshamn Artikeln publicerades
Här är ett av alla fönster som har krossats vid den senaste skadegörelsen.
Foto:Lotta Zaar
Här är ett av alla fönster som har krossats vid den senaste skadegörelsen.

Gång på gång krossar någon fönsterrutor på Kristinebergsskolan. På onsdagen hade det hänt igen. Enligt skolans vaktmästare är det lika illa som förstörelsen efter sommarlovet.

Stefan Karlsson har arbetat som fastighetsskötare sedan i våras och han har fått se skolan utsättas för allt mer skadegörelse.

– Det har ökat i omfattning något otroligt.

Att fönster krossas är så vanligt att polisen inte alltid åker ut till skolan. Men på onsdagen gjorde de det.

– Men det fastnar ju inga fingeravtryck på trä, säger Stefan Karlsson och visar de plankbitar som han hittat nedanför de sönderslagna glasrutorna.

– Det sägs att en del elever vet vilka som gör det här, men att få dem att berätta går nog inte.

Själv är han övertygad om att det är några högstadieelever som ligger bakom.

– Skadegörelsen är mest fokuserad till högstadiet. Det känns ledsamt och meningslöst. Tror de att de slipper skolan om de gör så här?

Tidigare har det varit problem med eldning runt skolan, nu är det fönsterrutorna som ryker.

– De använder halvmeterlånga träbitar att slå sönder rutorna med, men det är även stenar som har kastats in i klassrummen.

En tidigare vaktmästare har slutat på skolan för att han tröttnade på skadegörelsen. Stefan Karlsson är inte där än, men han tycker att situationen är påfrestande.

– Varje morgon kollar jag över alla fönster. Jag börjar tidigare varje måndag för det brukar vara något på helgen, men även mitt i veckan. Det har gått så långt att glasmästaren tycker att det är lustigt om jag inte ringer en måndag.