Poesi om att våga tänka

Oskarshamn Artikeln publicerades

Vankelmod. Det är titeln på Lillemor Högerås nyligen utgivna poesibok, den sjätte i ordningen.

Författaren Lillemor Högerås menar att man kan finna sig själv i myter.
Foto: Helen Edvall
Författaren Lillemor Högerås menar att man kan finna sig själv i myter.

När hon inte författar böcker, så arbetar hon till vardags som legitimerad psykoterapeut i Östergötland. Helgerna och somrarna spenderar hon dock i Misterhult.

– Titeln Vankelmod kommer från att jag tror att det är viktigt att tänka kring våra liv. Att inte låta allting vara så konkret och platt, utan att kunna se olika sorter av verkligheten. Det finns ett mod i att våga göra det. Att gå ifrån det listade och säkra, och istället våga att se verkligheten på andra sätt. Det kanske inte alltid är så lätt att göra med alla intryck från media idag.

I dikterna i boken kan man tolka in en förankring till det religiösa. Det tror Lillemor Högerås kan komma sig av hennes bakgrund som teolog.

– Jag är väldigt intresserad av existentiella frågor, och hur vi som människor fungerar. Att få en ökad förståelse för ens plats i tillvaron.

Betydelsen av myter och berättelser vill Lillemor Högerås särskilt belysa.

– Vi behöver myter för att kunna förstå vad som händer omkring oss. Allting ska vara så exakt och överallt är det massa råd och uppmaningar på hur man ska göra. Det blir så platt och intetsägande. Då är det bättre med myter som uppmuntrar till att tänka. I myterna kan man hitta sig själv och skapa sig ett syfte med att leva.

Lillemor Högerås berättar att poesin kan komma till användning även i hennes yrke som psykoterapeut. Med hjälp av metaforer så kan begrepp som inte är så konkreta, som känslor eller drömmar, lättare beskrivas och kunna tas på.

Inspirationen får Lillemor Högerås från många olika ställen. Det teologiska och mystiska nämner hon och även psykologin kan ge henne inspiration till poesi. Hon berättar också att den öländske författaren Lennart Sjögren har hjälpt henne mycket med ”tänket”.

– Sen har jag också en fastighet i Misterhult som jag är i varje helg. Där är väldigt vackert och det kan ju ge inspiration.