Polisen uppmanar att anmäla om någon kan ha blivit drogad

Oskarshamn Artikeln publicerades
Kommunpolisen Ester Lundahl jobbat brottsförebyggande. Om någon misstänker att de kan ha blivit drogade uppmanar polisen att göra en anmälan. Då har de chans att se om det finns ett mönster och få tag på den skyldige.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Kommunpolisen Ester Lundahl jobbat brottsförebyggande. Om någon misstänker att de kan ha blivit drogade uppmanar polisen att göra en anmälan. Då har de chans att se om det finns ett mönster och få tag på den skyldige.

Polisen har fått in två anmälningar från tjejer som tror sig har blivit drogade på krogen i Oskarshamn. Om någon misstänker att de själva kan ha drabbats vill polisen få reda på det.

Polisen i Oskarshamn har fått in anmälningar från två tjejer som varit på samma krog vid olika tillfällen.

– Vi har fått in två anmälningar från slutet av februari till mars, det är lite oroväckande, säger Ester Lundahl, kommunpolis i Oskarshamn.

Det är inte tillräckligt många för att polisen ska se någon tendens till att det är något som förekommer på krogarna i någon större utsträckning

– Ibland dyker de upp sådan här anmälningar. Nu har det varit två under kort tid. Om vi får in flera anmälningar inom samma tidsperiod kan vi se om det finns ett mönster.

Ester Lundahl uppmanar den som tror sig ha blivit utsatt att agera.

– Misstänker du att du har drabbats så lämna ett urinprov. Det går att göra på sjukhuset, på en vårdcentral eller hos socialtjänsten.

Att göra en polisanmälan är viktigt. Då får polisen något att arbeta vidare med.

– Det går att lämna in ett urinprov utan att anmälan men vi uppmanar alltid till att göra en polisanmälan.

När någon har blivit drogad på krogen rubriceras det som misshandel.

– Det är jätteviktigt att krögarna får reda på det här om det är ett problem men det vet vi inte än.

Det finns en del saker som både krögarna och gästerna kan göra för att minska riskerna för att någon ska bli drogad.

– Håll reda på ditt glas, lämna det inte obevakat. Om ni är ett sällskap som går ut tillsammans ha koll på varandra och ta hand om varandra. Se till att vännen som är jättefull kommer hem ordentligt och att den inte är ensam hemma.

Krögarna kan också vara uppmärksamma på suspekta individer och prata med ordningspatrullerna utanför om de misstänker något.

– De kan vara uppmärksamma på sina gäster, se om någon beter sig annorlunda och plocka bort glas som står övergivna. Eftersom det här händer inne på krogarna har krögarna ett stort ansvar. Vi måste hjälpas åt allihopa, säger Ester Lundahl.

Om någon får i sig ett narkotiskt preparat kan det blir allvarligt.

– Det kan vara väldigt farligt.

Men det är inte helt lätt att upptäcka om någon blivit drogad. Särskilt när alkohol också är en faktor.

– När du berusar dig med alkohol vet du inte hur det kommer att slå. Om du ätit dåligt, sovit dåligt och haft en tuff vecka kan du reagerar på ett annat sätt än du brukar.

Om någon tar narkotika och bara dricker vatten är det lättare att se tecken på att personen är påverkad. Om personen druckit alkohol är det betydligt svårare.

– Med centraldepressiva preparat blir du segare och tröttare än vanligt, Är det opiumklassade preparat blir pupillerna små. Får du in dig centralstimulerande preparat blir pupillerna stora, pulsen går upp och du kan svettas mer.

När någon berusat sig med alkohol är det svårt att veta vad som är vad, om det bara är alkohol som är orsaken eller om det kan vara något mer.

Esther Lundahl tror att det kan finnas ett mörkertal. En del vet inte varför det blev så dåliga efter krogbesöket men de kollar inte upp det. Andra väljer att inte anmäla.

Hon vill inte slå på stora trumman, polisen har bara fått in två anmälningar.

– Det kan leda till att det blir en otrygghet på krogen, säger Ester Lundahl.

En av de två anmälningarna är nedlagd och i det andra fallet inväntar polisen analysresultatet.

I södra Kalmar län har det inte inkommit några liknande anmälningar under den aktuella perioden. Men även i söder uppmanar polisen till vaksamhet.

– Om du går upp och dansar och lämnar din drink så se den som förbrukad, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i Kalmar.

– Det finns individer som lägger saker i glas och deras syfte och mål kan man bara gissa sig till. Men det förekommer här och var. Vi utgår från att det finns ett stort mörkertal och helhetsbilden har vi nog inte klart för oss.