Politikerna satsar på gratisresor för ungdomar

Kalmar län Artikeln publicerades
Yvonne Hagberg (S) och Ingmarie Söderblom (MP) tycker det är bra att alla ungdomar ska få resa kollektivtrafik oavsett hur deras situation ser ut
Foto: Cezary Plichta
Yvonne Hagberg (S) och Ingmarie Söderblom (MP) tycker det är bra att alla ungdomar ska få resa kollektivtrafik oavsett hur deras situation ser ut

Alla ungdomar ska få ta sig till evenemang, sommarjobb och sommarskola helt gratis. Det är målet med den nya kollektivtrafiksatsningen som landstingsmajoriteten presenterade.

Landstingspolitikerna Yvonne Hagberg (S) och Ingmarie Söderblom (MP) presenterade under tisdagen en satsning som gäller gratisresor för länets ungdomar under sommaren. Satsningen gäller alla ungdomar från och med att man har slutat sexan till och med då man har slutat tvåan på gymnasiet. Kalmar län tillförs 8,5 miljoner kronor för att finansiera satsningen och det ska omfatta cirka 17 000 ungdomar.

– Det ska gälla alla resor med kollektivtrafik inom länet och det blir obegränsat antal resor per dag, säger Yvonne Hagberg.

Hur man ska utdela korten är fortfarande oklart, men tanken är att det bästa sättet skulle vara att dela ut de i skolorna. Kortet skulle gälla för hela sommarlovet och det är alla skolungdomar inom åldersgruppen som får ta del av det utan att betala en enda krona. Det fanns rabatterade kort för ungdomar som gällde för sommaren tidigare men enligt politikerna var även den summan på 700 kronor inte rimligt för alla.

Yvonne Hagberg (S) och Ingmarie Söderblom (MP) presenterade satsningen i stationshuset i Oskarshamn
Foto: Cezary Plichta
Yvonne Hagberg (S) och Ingmarie Söderblom (MP) presenterade satsningen i stationshuset i Oskarshamn

Landstingspolitikerna säger att det har gjorts stora satsningar på just kollektivtrafiken. Ett resultat är bland annat de nya miljövänliga bussarna som helt ersatte de gamla. De började satsa även på tågen med det är mycket kvar i det området, säger de två politikerna.

De två politikerna säger att enligt KLT:s data är det fler och fler som åker kollektivt. Den är främst en ökning med de som pendlar till skola och jobb, men även med de som åker bara ibland. Många resenärer ska också ha varit mycket nöjda med sina resor. Ungdomar utgör en stor grupp av antalet resande och ungdomskortet ska få ännu fler att välja kollektivtrafik.

– Det blir bättre för miljön då det blir färre skjutsningar. Dessutom får ungdomarna från olika kommuner och orter träffa varandra och umgås, säger Ingmarie Söderblom.

– Det är otroligt mycket som händer i länet under sommaren och med kortet ska alla ungdomar få ta sig till evenemangen oavsett om det är Emmabodafestivalen eller Latitud 57, säger Yvonne Hagberg.

De hoppas att den nya satsningen kommer att vara positiv för alla.