Populär bok om Emån ges ut i ny version

Oskarshamn Artikeln publicerades
Pelle Klippinge har skrivit flera nya kapitel till den nya upplagan av ”Emån – med flugspö längs världens förnämsta havsöringsvatten”.
Foto: Jimmy Larsson
Pelle Klippinge har skrivit flera nya kapitel till den nya upplagan av ”Emån – med flugspö längs världens förnämsta havsöringsvatten”.

Pelle Klippinges bok om flugfisket i Emån sålde slut snabbt när den gavs ut vid millennieskiftet. Boken har nu tryckts i en ny upplaga med fler kapitel och nya illustrationer.

18 år har passerat sedan första upplagan av ”Emån – med flugspö längs världens förnämsta havsöringsvatten” gavs ut år 2000.

– Det var min debutbok, säger Pelle Klippinge som har skrivit ytterligare nio fiskeböcker sedan dess.

Han är bosatt i Påskallavik och har stor kunskap om Emån efter drygt fyra decenniers nära umgänge med det anrika vattendraget och dess invånare.

– Jag har en stor passion för flugfiske och för Emån.

Boken beskrivs som ett mångårigt dokument om det legendomspunna flugfisket i ån med den storväxta havsöringen.

– Den blev ganska snabbt ett samlarobjekt, säger Pelle Klippinge och berättar att första upplagans 4 000 exemplar sålde slut fort.

– Ibland dyker boken upp på Tradera, och då säljs den för ganska höga belopp. Jag såg att den såldes för nästan 900 kronor för några år sedan. Det känns extra kul, då vet man att den är uppskattad och eftertraktad.

Till den andra upplagan har Pelle Klippinge skrivit flera nya kapitel. Dessutom innehåller boken helt nya illustrationer av tecknaren Henrik Båge.

”Emån är världsberömd tack vare att ån i alla år haft så storvuxen havsöring”, säger Pelle Klippinge.
”Emån är världsberömd tack vare att ån i alla år haft så storvuxen havsöring”, säger Pelle Klippinge.

Ett av de nyskrivna kapitlen handlar om Gustaf Ulfsparres stiftelse, som bildades av sonen Göran Ulfsparre 1988.

– Gustaf och Göran var riktiga fiskevårdspionjärer. Utan deras insatser för att skydda Emån hade det inte funnits någon havsöring där i dag, det är jag säker på.

Pelle Klippinge berättar att flugfiske förr i tiden var förbehållet adeln och rika personer men att det nu har blivit en folksport.

Till Emån kommer flugfiskare från hela Norden som lockas av chansen att få de välväxta havsöringarna på kroken. Det nu gällande världsrekordet är en havsöring på 15,3 kilo fångad i Emån 1993.

– Emån är världsberömd tack vare att ån i alla år haft så storvuxen havsöring.

Boken om flugfisket i Emån är utgiven av bokförlaget Settern och går att beställa på förlagets webbsida.