Pride bjuder in företag till Prideveckan

Oskarshamn Artikeln publicerades
Pride är för många en viktig signal för att visa att alla människor är välkomna som de är. Det betyder därför extra mycket att Oskarshamn för första gången får stå värd.
Foto: Hanna Franzén
Pride är för många en viktig signal för att visa att alla människor är välkomna som de är. Det betyder därför extra mycket att Oskarshamn för första gången får stå värd.

I september är det dags för kommunen att för första gången inviga Pride. Redan nu finns det mycket som kommunens olika aktörer kan bidra med för att göra skillnad.

Det är den 2 september som Oskarshamns kommun har fått äran att arrangera invigningen av Kalmarsund Pride. Eftersom det handlar om ett större evenemang så bjuder Pride nu därför in alla företag för att de på olika vis ska få en chans att bidra.

– Låt oss tillsammans visa att Oskarshamn är en plats för alla att leva, bo och verka i! Välkommen att bidra med en aktivitet, som på något sätt berör ämnet under Prideveckan, säger Sara Olsson, verksamhetsutvecklare vid Oskarshamns kommun.

De företag som vill vara med och göra skillnad kan lämna ett förslag på aktivitet senast den 12 augusti som är deadline. Då kan förslaget hamna i evenemangskalendern för att hamna i det officiella Prideprogrammet. I nuläget är några punkter redan klara:

Kommunen ska hissa sina regnbågsflaggor.

Det ska bli en festlig invigning på Döderhultarns plats.

Föreläsning av Terese Lago som arbetar på med polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.

Teater-afterwork med Bob Hansson.

Fotbollsmatch Oskarshamns AIK - Åtvidabergs FF, med Prideinslag.

Författarbesök, disco, Pridepyssel och ännu mer på Stadsbiblioteket under veckan.

Om du vill göra skillnad se till att delta under Prideveckan på något vis.  Vare sig du deltar i tåget eller som publik gör du skillnad.
Foto: Tomas Löwemo
Om du vill göra skillnad se till att delta under Prideveckan på något vis. Vare sig du deltar i tåget eller som publik gör du skillnad.

Det faktum att arrangemanget flyttar runt ser Pride som en styrka istället för svaghet.

– Det heter Kalmarsund Pride för att vi vill få med så många kommuner som möjligt i länet i hbtq-frågorna. Oskarshamns kommun har varit med och sponsrat innan, men det är nu som de äntligen får ta steget och inviga Pride-veckan. Det här gör ju att det finns en större förståelse och att kampen får en skjuts i kommunen. Det gäller, skolor så väl som företag. Det handlar ju om att alla människor ska kunna känna sig välkomna i alla sammanhang, säger Jessica Rydell.

Kommunen har varit väldigt intresserade tidigare år, men i år är det alltså dags.

– Det kändes som en självklarhet att ta till vara deras intresse. Vi tycker det är jätteviktigt. Pride är ju så mycket större än några dagar. Det här är ju en del av mänskliga rättigheter. En kommun med lite självaktning vill gärna vara en bra plats för alla, säger Jessica Rydell.

Kalmars skönhet Camilla Nilsson ser alltid till att vara ute och stödja Pride.
Foto: Tomas Löwemo
Kalmars skönhet Camilla Nilsson ser alltid till att vara ute och stödja Pride.