Pub Munthe: ”En självklarhet för oss att samarbeta med Pride”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Pub Munthes Jennifer Glag är stolt och glad över att ha blivit tillfrågad om hon vill arrangera Pridefesten.
Foto: Hanna Dockson
Pub Munthes Jennifer Glag är stolt och glad över att ha blivit tillfrågad om hon vill arrangera Pridefesten.

Den 6 september är det dags för kommunens första Prideparad. Prides stora samarbetspartner är Pub Munthe som kommer att arrangera Pridefesten.

Klockan är nio på tisdagsförmiddagen, men Jennifer Glag är redan på plats på Pub Munthe.

– Det här är inget 8-17 jobb, säger Jennifer Glag som sedan i slutet av förra året är ansvarig för puben. Det var hennes svärfar som byggde Pub Munthe, men efter att parterna hade olika visioner så fick Jennifer ta över.

– Det har varit väldigt tufft. Man tror att allt är lättare än vad det är. Jag kan vara här 24 timmar om dygnet och inte hinna med allt ändå, säger Jennifer Glag.

När hon tog över var ambitionen att kunna erbjuda riktigt bra drinkar till sina gäster och festen för Pride är inte ett undantag.

– Mina bartenders håller på att ta fram en bra drink som innehåller många olika färger. Sedan ska vi förstås ha Prideflaggor i också. Vi ska pynta hela lokalen i glada färger och spela schlagermusik i massor. Det sistnämnda är ett önskemål från arrangören själv, säger Jennifer Glag.

Kvällen till ära kommer det att bjudas på en Pridedrink med olika färger.
Foto: Hanna Dockson
Kvällen till ära kommer det att bjudas på en Pridedrink med olika färger.

När mailförfrågan kom om de ville vara värd för Pridefesten så behövde hon inte fundera.

– Det kändes jättekul att de frågade oss. Dels för att det är kul att det händer något i stan och dels för att vi från början har sagt att alla är välkomna till oss. Det är därför en självklarhet för oss att samarbeta med Pride, säger Jennifer Glag.

Puben rustar för dagen genom att ta in extra personal.

– Självklart är det svårt för oss att beräkna hur många som kommer, men vi löser det efter hand, säger Jennifer Glag.

Nyheterna skrev i juli om hur facebookgruppen som startats upp inför Pridetåget fick ta emot en blandad kompott av kommentarer.

– Vi har fått kommentarer om att det är onödigt med ett Pridetåg i Oskarshamn. Vi har även fått höra att det är ett spektakel som inte borde finnas. I början tog vi bort kommentarerna och självklart kändes det ibland hårt och tråkigt att få höra, men sedan insåg vi att kommentarerna snarare gör så att fler förstår betydelsen av Pridetåget och ansluter sig för att stödja allas rättigheter, sa Linn Engelholm, medarrangör.

Kommentarsfältet spårade i helgen ut fullständigt när det gällde negativa kommentarer. Detta i en sådan utsträckning att arrangörerna bakom Prideparaden konsekvent ta bort alla kommentarer som sprider hat. Just hatet förvånar inte Pub Munthes ägare. Hon är själv från Mönsterås, men har bott tio år i Oskarshamn. I samband med att Pride firas i övriga delar av Sverige så har hon själv reflekterat över att Pride kommer till Oskarshamn först i år.

– Jag tycker att det är lite konstigt, men så är ju det här en mindre stad och då är människor lite trångsynta kanske. Det är inget jag märker av till vardags, men uppenbarligen finns det människor som stör sig på den här dagen. De kan sitta hemma den kvällen tycker jag, säger Jennifer Glag.

Jennifer Glag hoppas att den yngre generationens  mentalitet att acceptera hur världen ser ut även smittar av sig på de äldre generationerna.
Foto: Hanna Dockson
Jennifer Glag hoppas att den yngre generationens mentalitet att acceptera hur världen ser ut även smittar av sig på de äldre generationerna.

Hatstormar har hon själv också fått ta emot från gäster som säger en sak på restaurangen och sen en annan sak framför datorn.

– Det är en tråkig mentalitet att spy ur sig kommentarer på nätet istället för att ta det direkt med personen, säger Jennifer Glag.

Hennes teori är att hatet kommer från de äldre medborgarna.

– Det känns som det, men jag vet inte. Förr skulle ju allt vara på ett visst vis och då fick man inte gör si och inte så. Vi yngre lever ju i nuet och har accepterat hur världen ser ut på ett annat vis. Jag vet inte varför man skulle tycker mer illa om någon bara för de gillar samma kön. Det är ju bara en stor fest och de har också rätt att vara lyckliga och leva som de vill. För min del kan jag tänka mig att vi behåller en Prideflagga som vi låter stå framme när festen är över, säger Jennifer Glag.