Rånare frikänns från försök till våld mot tjänsteman

Oskarshamn/Kumla Artikeln publicerades

En dömd rånare från Oskarshamn som avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten blev arg på en av kriminalvårdarna när han inte fick ringa ett telefonsamtal.

Mannen ska ha gått mot kriminalvårdaren för att slå honom, men hejdat sig i sista sekunden. Ett slag träffade ändå vårdaren i magtrakten innan mannen övermannades av personalen.

Örebro tingsrätt ansåg att mannen gjort sig skyldig till försök till våld mot tjänsteman och dömde honom till 14 dagars fängelse. Domen upphävs nu av Göta hovrätt, som konstaterar att slaget som träffade kriminalvårdaren inte orsakade någon skada eller medförde någon smärta, eftersom mannen höll tillbaka sin reaktion och därför inte utdelade slaget med någon större kraft.

Utredningen ger då inte något klart och entydigt stöd för att han i gärningsögonblicket avsett, eller ens varit likgiltig inför, att vårdaren skulle skadas eller orsakas smärta. Därför frikänns han.

Mannen, som är i 30-årsåldern, förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast den 23 maj 2017 till två års fängelse för rån. Han rånade Ica Nära Kåbe-hallen i Kristineberg den 22 april 2017 genom att hota kassören med en kniv. Pengarna som han fick med sig från butiken, drygt 8 000 kronor, skulle han använda till att betala en knarkskuld.