Rekordhög bonus till Scanias anställda

Oskarshamn Artikeln publicerades
Foto: Lotta Duse

Efter ett tufft år kan Scanias anställda se fram emot en rekordhög bonus.

Scania gjorde en nettovinst på 9,7 miljarder kronor förra året. Det ger klirr i kassan för lastbilstillverkarens anställda.

Resultatbonusen för 2018 uppgår till 40 435 kronor, vilket är nytt rekord.

– Det känns jättebra, framför allt att vi har gjort ett sådant resultat och att våra medlemmar och anställda har bidragit till det. Jag tycker att det är positivt att vi får en del av kakan, säger Mikael Johansson, klubbordförande för IF Metall på Scania i Oskarshamn.

Det tidigare rekordet sattes så sent som 2017 då de anställda fick en bonus på 36 160 kronor.

Mikael Johansson, fackordförande på Scania.
Mikael Johansson, fackordförande på Scania.

2018 var ett slitsamt år för Scanias anställda med rekordvolymer och lansering av en ny lastbil.

– Folk har ställt upp och jobbat övertid och sett till att det har fungerat, säger Mikael Johansson.

Nyligen blev det också klart att de verkstadsanställda på Scania får en generell löneökning på 2,5 procent i år.

– Jag tycker att resultatet av denna löneförhandling talar för sig själv, vi fortsätter på den inslagna strategin att ta ikapp lönemässigt i förhållande till marknaden. Vi vill att Scania upplevs som en arbetsplats där våra medlemmar värderas lika högt av företaget som våra lastbilar värderas högt av våra kunder, säger Mikael Johansson som var en av IF Metalls representanter under förhandlingarna med företaget.

För att få hela bonusen på 40 435 kronor krävs över 60 procents närvarotid under året. Anställda som har mellan 30 och 60 procents närvarotid får halva beloppet.

Bonusen går först in i Scanias resultatbonusstiftelse. De anställda kan göra uttag ur stiftelsen tidigast efter tre hela kalenderårs förvaltning, vilket betyder att 2018 års bonus kan tas ut 2022.