Rekordmånga sökte sommarjobb på Scania

Oskarshamn Artikeln publicerades
Julia Johansson och David von Rosen är två av de fjorton sommarteknologerna på Scania.
Foto: Jimmy Larsson
Julia Johansson och David von Rosen är två av de fjorton sommarteknologerna på Scania.

Under sommaren har Scania 184 feriearbetare och 14 sommarteknologer. Intresset för att sommarjobba i lastbilstillverkarens hyttfabrik i Oskarshamn var rekordstort i år.

När årets feriearbetare skulle anställas kunde Scania välja och vraka bland inte mindre än 504 ansökningar, vilket var nytt rekord.

– Det är glädjande att så många intresserade sig för att komma och arbeta hos, säger Ida Hammarqvist, pressansvarig på Scania i Oskarshamn.

Två av de 184 personer som fick feriearbeten var Jennifer Hall och Daniel Bjarnestig. För Jennifer är det tredje sommaren på Scania, medan Daniel gör sin fjärde sommar. Båda jobbar med att köra truck.

– Det är kul att det är mycket ungdomar på sommaren och många som man känner igen. Jag tycker att det är en bra arbetsplats, säger Jennifer Hall som annars pluggar IT och ekonomi på Malmö universitet.

Jennifer Hall och Daniel Bjarnestig sommarjobbar som truckförare.
Jennifer Hall och Daniel Bjarnestig sommarjobbar som truckförare.

Daniel Bjarnestig läser datateknik på Lunds universitet och ser feriearbetet på Scania som ett välkommet avbrott i studierna.

Förutom 184 feriearbetare tar Scania emot 14 sommarteknologer från sju olika universitet och högskolor runt om i Sverige. En av dem är David von Rosen som studerar till civilingenjör i maskinteknik på Lunds universitet.

– Scania var med på arbetsmarknadsdagarna i Lund och då snackade jag med deras representanter som gav ett gott intryck, säger han.

– Dessutom har jag en kompis som varit trainee på Scania och som också snackade gott om företaget.

Totalt kom det in 240 ansökningar till Scanias sommarteknologprogram, vilket var en ökning jämfört med förra året. Sommarteknologerna får under fem veckor utföra individuella uppdrag på olika teknikavdelningar. De ska också göra en gemensam gruppuppgift. Programmet kombineras med föreläsningar inom olika områden.

– Det är andra året jag är här som sommarteknolog. Det känns jättekul att komma tillbaka, säger Julia Johansson som pluggar till civilingenjör i industriell ekonomi på Luleå tekniska universitet.

Trots att hon gör sin andra sommar på Scania blir det ingen upprepning från förra året.

– Nu är det ett helt annat projekt. Man lär sig alltid något nytt. Det är det som är så roligt.

Årets utmaning blir att analysera en flytt av ett steg i produktionen från presshall till kaross.

– Vi ska se om det kan spara pengar och tid och ge en säkrare arbetsmiljö.