Rekordstor ökning av berguv beror på god tillgång av mat

Oskarshamn/Västervik Artikeln publicerades
Berguven jagar numera vid vattnet och då helst i skymningen.
Foto: Lars G Petersson
Berguven jagar numera vid vattnet och då helst i skymningen.

Berguven har på grund av matbrist lämnat norr för söder. Oskarshamn och Västervik har precis vad fågeln söker, vilket är en av förklaringarna till att det i år blev fler ungar än vanligt.

Förra årets hittades bara en unge i Västervik, men i år hittades cirka 30 ungar. Av dem har kommunen ringmärkt 27 stycken.

– Det är ganska onormalt att det är så många ungar, men inte så konstigt. Både Oskarshamn och Västervik erbjuder ju fina klippor och där trivs Berguven som bäst med eller utan familj, säger Staffan Müller, fågelfarbrorn.

Orsaken till att Berguven har valt havet framför skogen är att det lilla jordbruket som fanns förr har gått över till att bli storskaligt.

– Det innebär få gödselstackar och därmed också mindre brunråttor, vattensork och möss, säger Staffan Müller. Han berättar att en hungrig Berguv kan flyga över 100 mil för mat. De som lever vid klipporna äter måsar, mindre fåglar och sorkar.

Eftersom tillgången på mat är ovanligt god vid klipporna så förklarar det också rekordfödseln.

– Berguven är ingen flockfågel utan en solitär. Den parar sig under april och är närvarande tills ungarna blir stora. När de slutar skrika efter mat så bryter familjen upp och flyger åt olika håll, säger Staffan Müller.

Staffan Müller kallas fågelfarbrorn och sitter med i Fågel kommittén. Om vi vill att Sverige ska få ett rikare fågelliv måste vi värna om naturen säger han.
Foto: Pressbild
Staffan Müller kallas fågelfarbrorn och sitter med i Fågel kommittén. Om vi vill att Sverige ska få ett rikare fågelliv måste vi värna om naturen säger han.

Berguven är hotad och rödlistad. Det är dock inte omöjligt att fågeln på sikt kommer att bli vanligare i städer.

– I takt med att råttor söker sig till städerna så är det inte omöjligt att berguven också kommer att göra det. Den vill ju vara där maten finns, även om den bara jagar nattetid, säger Staffan Müller.

Om du vill se berguven flyga ska du tänka på några saker.

– Sätt dig lugnt och stilla på en klippa och invänta skymningen med en fågelkikare. Berguven jagar som bäst just då, men även under natten. Den går inte till attack om du inte närmar dig deras bo eller deras ungar, säger Staffan Müller.