"Ridsport är ju verkligen friskvård"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Ingrid Gren rider på hästen Rostellan Lady. Tillsammans tävlar de i dressyr, hoppning och fälttävlan.
Foto:Lotta Zaar
Ingrid Gren rider på hästen Rostellan Lady. Tillsammans tävlar de i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Att Skatteverket går med på att ridning är friskvård kom som en positiv och överraskande nyhet för Madeleine Dunsäter som är verksamhetschef på Oskarshamns ridklubb.

– Det är roligt samtidigt som det egentligen är en självklarhet. Det har arbetats inom ridsporten för detta under ganska lång tid.

Det var en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som fick Skatteverket att ändra sig. Tidigare har ridning och golf inte ingått i friskvårdsbidraget eftersom de ansetts kräva dyrare utrustning. Nu kan arbetsgivare låta sina anställda rida för upp till 5 000 kronor som en skattefri personalförmån.

Domen gäller ett överklagande för att få räkna golf som friskvård, men tolkningen tillämpas även på ridning. Ändringen gäller från i januari i år.

Ingrid Gren håller på att träna dressyr i ridhuset på måndagseftermiddagen.

– Jag tycker att det är väldigt bra, säger hon om ridningens nya status.

– Man tränar ju på hästen med.

Madeleine Dunsäter har länge sett hästarnas potential för att få folk att må bra. Redan 2005 utbildade hon sig till att ta emot personer som fått ridning utskrivet på recept, fysisk aktivitet på recept ledare eller FaR-ledare.

– Vi har tagit emot många som varit sjukskrivna för stress, oro, ångest eller utbrändhet. En del har ridit en termin, andra i flera år. Alla som jag känner till har börjat rida på recept rider fortfarande och några har till och med köpt egen häst.

Hon ser inget hinder för nybörjare att välja ridning som friskvård.

– Nej, man kan börja med att ta en lektion och det finns både för enskilda och i grupp. Man får rida på sin nivå och ha roligt mer än att prestera. Ridning får människor att må bra helt enkelt. Man kommer ut i naturen och får umgås med djur.

Att börja rida kan också leda till nya bekantskaper.

– Det blir en gemenskap i gruppen och när vi har teori så får man social kontakt också. Man väljer själv om det ska vara en kul stund med avkoppling eller om man vill ha mer krav och utveckla sin ridning.