Riksdagen öppnar upp för satsning på kärnteknisk forskning

Oskarshamn/Sverige Artikeln publicerades
Mattias Bäckström Johansson, SD.
Foto: Roger Carlsson
Mattias Bäckström Johansson, SD.

Eter att ha röstat för en reservation tillkännager nu riksdagen för regeringen att satsningar på energiforskning bör ske inom alla relevanta energislag inklusive kärnkraft. ”Oerhört glädjande”, säger riksdagsledamot Mattias Bäckström Johansson (SD).

Under onsdagens votering i riksdagen hanterades ett betänkande från Näringsutskottet med frågor som rör energipolitiken.

En av punkterna i betänkandet handlade om forskning om kärnkraft där en reservation från M, SD, KD och L fanns kring att öppna upp för och satsa på kärnteknisk forskning.

Voteringen slutade med att 159 ledamöter röstade för reservationen och 155 röstade för att avslå densamma, vilket innebär att reservationen antogs och att riksdagen skickar ett tillkännagivande till regeringen kring forskning om kärnkraft.

En som gladde sig åt detta beslut var riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) som har drivit frågan om kärnforskning sedan han kom in i riksdagen 2014. Tidigare har han bland annat skrivit en riksdagsmotion där han vill se att en forskningsreaktor byggs i Oskarshamn.

- Det är oerhört glädjande att stödet för en mer sund energipolitik och en mer positivt inställning till kärnkraften alltjämt ökar, säger Mattias Bäckström Johansson i ett pressmeddelande.