Robin stoppade rånaren: ”Man handlar ju instinktivt”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Robin Linnér, guldsmed i sin ateljé Linnérs ateljé.
Foto: Gustav Röriksson
Robin Linnér, guldsmed i sin ateljé Linnérs ateljé.

Mannen i motorcykelhjälm med ett självförsvarsspray i högsta hugg var ute efter värdesaker hos Linnérs ateljé. Men han kastades snabbt ut av ägaren Robin Linnér.

– Han blev nog bara chockad, man handlar ju instinktivt, så jag försökte bara få ut honom så man kan stänga efter sig. Han åkte ut på gatan, sen stängde jag efter mig, säger Robin Linnér, guldsmed och ägare till Linnérs ateljé.

Det var på tisdagskvällen som rånförsöket skedde. Händelsen var över på bara några sekunder. Robin Linnér motade ett par slag mot mannen och försökte fösa ut honom vilket gjorde att han tog till flykt ifrån platsen.

Han öppnade sin verksamhet på Postmästargatan i maj och menar att det bara var en tidsfråga innan det här skulle ske:

– Man bearbetar sådant här när man öppnar en sådan här butik. Det är inte frågan om utan när.

Han vittnar om en ökad osäkerhet inom branschen. I och med att samhället blir allt mer kontantlöst blir affärer som till exempel guldsmedsbutiker allt mer utsatta enligt honom, vilket gjort att han varit tvungen att ha en batong bakom disken för självförsvar:

– Det måste man ha, för självförsvar. Det är ett rätt dåligt klimat för sånt här när det handlar om värdeföremål. Det är förjävligt att det ska vara så här.

Under onsdagen gick polisen i Oskarshamn ut med att en man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för rånförsök och känd av polisen sedan tidigare för olika stöldbrott.

– Han hade en motorcykelhjälm på huvudet, och flydde från platsen på en cykel, så det borde finnas folk som har sett något och som gärna får höra av sig till oss, säger Robert Loeffel.

– Jag kände igen personen i fråga, så polisen har rätt bra grunder, säger Robin Linnér.

På grund av att rånaren jagades ut ur butiken fick han inte heller med sig något stöldgods.

Brottsförebyggande rådet gör ingen ingående statistik över vilka delar av dagligvaruhandeln som utsätts för rån eller rånförsök. Och Svensk Handel som tidigare sammanställde statistik kring butiksrån hälsar att de inte längre följer den utvecklingen, enligt presschef Hans Tjernström.

Men enligt statistiken över anmälda brott har rånen mot butiker i allmänhet minskat under en tioårsperiod om man ser till landet i sin helhet.

Däremot skedde det elva rån mot butiker i Oskarshamns kommun 2017. Under året rånades fem livsmedelsbutiker och bensinmackar, av två gärningsmän. En 19-årig man dömdes till ett och ett halvt års fängelse och en 18-årig man till ett fängelsestraff i ett år och åtta månader.

Två yngre gärningsmän som senare fälldes för rånen mot Coop i Kolberga slapp undan fängelsestraff på grund av deras låga ålder.