Rykande hett när kolmila tändes

Krokshult Artikeln publicerades
När Karl-Enar Gunnarsson hade tänt kolmilan skickade han ner lite extra ved. Det gäller att få till en bra glöd för att veden ska omvandlas till kol.
Foto: Ida Svensson
När Karl-Enar Gunnarsson hade tänt kolmilan skickade han ner lite extra ved. Det gäller att få till en bra glöd för att veden ska omvandlas till kol.

Under flera dagar kommer kolmilan som tänts i Krokshult att puffa ut rök över bygden. Den måste vaktas dygnet runt, den får inte bli för varm och inte för kall.

Karl-Enar Gunnarsson klättrar upp på stegen som står lutad mot milan. Han tänder eld på tändpaketet som består av torkat töre från tall och när det brinner lagom mycket sänker han ner det i milan.

– Det var töre man gjorde tjära av förr i tiden, till kyrktak och till sina redskap, säger Karl-Enar Gunnarsson som tillsammans med Stig Karlsson byggt upp milan.

Om allt går som det ska kommer veden som finns inuti ha förvandlats till prima kol om några dagar.

– Vi har kanske 6-7 kubik ved i vår, en gammal mila kunde vara upp till 200 kubik, äger Stig Karlsson.

Så här såg tändpaketet ut på nära håll. Det är fyllt med tunna bitar av töre från en tall.
Foto: Ida Svensson
Så här såg tändpaketet ut på nära håll. Det är fyllt med tunna bitar av töre från en tall.

Det är viktigt att en mila är tät utvändigt. Det är det spånet används till.

– Det ska inte brinna utan glöda. Allt onyttigt ska bort, det ska bara kol kvar när det är färdigt, säger Stig Karlsson.

Det är en klurig uppgift.

–  Det krävs handpåläggning, säger Stig Karlsson.

Det går inte att se utanpå hur processen går inuti milan. Karl-Enar tar fram ett långt armeringsjärn.

– Jag kör in det här spjutet i milan och där jag får igenom den och det inte är något motstånd där är veden färdigkolad, säger Karl-Enar Gunnarsson.

– Det är som att koka potatis, säger Stig Karlsson.

Kolmilan måste vaktas dygnet runt i minst tre dagar.

– Det brukar trilskas lite och det brukar bli på natten.

När kolen är klar dras den ut, då är den 800-900 grader varm och måste kallna.

Stig Karlsson visar på en välgjord modell hur det går till att bygga en mila och hur den fungerar.
Foto: Ida Svensson
Stig Karlsson visar på en välgjord modell hur det går till att bygga en mila och hur den fungerar.

Kolmilan kommer att vara en del av helgens skogs- och miljödag som i år hålls i Krokshult. Besökarna får gå en två kilometer lång slinga och längs vägen står närmre ett 40-tal utställare som på olika sätt visar vad skogen kan erbjuda. Det blir också ett mattorg med närproducerad mat och ett större torg.

– Vi kommer ha skördare igång i skogen som visar skogsskötsel, vi kommer ha en röjningsentreprenör på plats och en som bygger vägar bland annat, säger Lars Wyckman, projektledare.

Krokshultsbygdens byalag kommer ha ponnyridning och hoppborg för barnen.

– Vi försöker få ihop en mångfald för att kunna locka alla i familjen.

Målet är att sprida mer kunskap om skogen och om alla möjligheter som finns.

Karl-Enar Gunnarsson och Stig Karlsson kommer att vakta kolmilan under hela processen men de kommer få hjälp från fler händer och ögon.
Foto: Ida Svensson
Karl-Enar Gunnarsson och Stig Karlsson kommer att vakta kolmilan under hela processen men de kommer få hjälp från fler händer och ögon.
Kolmilan måste vara helt tät men röken får smita ut.
Foto: Ida Svensson
Kolmilan måste vara helt tät men röken får smita ut.