S och M ska styra ihop i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Ingela Ottossons Moderaterna ska styra i Oskarshamns kommun tillsammans med Socialdemokraterna.
Foto: Lotta Zaar
Ingela Ottossons Moderaterna ska styra i Oskarshamns kommun tillsammans med Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna och Moderaterna kommer tillsammans att styra i Oskarshamns kommun de närmsta fyra åren. Partierna har bjudit in till en presskonferens i eftermiddag.

Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet, Centern och Miljöpartiet styrt Oskarshamns kommun de senaste åren. Men i valet i september hamnade Miljöpartiet utanför kommunfullmäktige vilket gjorde att en ny konstellation tvingades fram.

Nu står det klart att den ovanliga kombinationen Socialdemokraterna och Moderaterna blir det som gäller i Oskarshamn.

Ingela Ottosson är Moderaternas nya gruppledare. Andreas Erlandssson leder sedan en tid tillbaka Socialdemokraterna.

”Det parlamentariska läget efter valet kräver att vi alla tar ansvar för att vår kommun ska fortsätta utvecklas. Vi är överens om att det bästa för kommunen är en majoritet som är handlingskraftig och kan genomföra det som behövs för kommunens fortsatta utveckling”, skriver de båda partierna i ett pressmeddelande.

Nyheterna kunde den 20 september berätta om partiernas samtal med varandra efter valet.

– Vi har träffat några partier och har några partier kvar att träffa, sa Anton Sejnehed (S), S-ordförande i kommunen.

Politikerna var då fåordiga om vilka partier de helst ville samarbeta med men Lucas Lodge, M-ordförande i kommunen, berättade att han helst ville se en allians.

På en punkt var det dock tydligt att S och M resonerade olika. S bjöd in samtliga partier till samtal, förutom SD.

– Syftet med samtalen är att se vad det finns för förutsättningar att styra Oskarshamns kommun, och vi ser inte att ett samarbete med dem (SD reds anm) kan vara aktuellt. Det är inte aktuellt att samtala med dem i och med att vi står så långt ifrån varandra, svarade Sejnehed.

M däremot såg inga problem med att samtala med SD:

– Sverigedemokraterna är ett större parti än Moderaterna. Att inte ens ta en diskussion med dem vore förnedrande mot väljarna och invånarna i Oskarshamns kommun, svarade Lodge.

När Rolf Lindström (M), vice gruppledare, fick den direkta frågan hur han såg på förutsättningarna för ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna svarade han:

– Det är också lite för tidigt att uttala sig om. Det får framtiden utvisa.

Fakta

Valresultatet

Den senaste mandatperioden har Socialdemokraterna styrt Oskarshamns kommun tillsammans med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tillsammans haft 26 av fullmäktiges 49 mandat.

I årets kommunval förlorade Miljöpartiet båda sina mandat, samtidigt som Socialdemokraterna backade från 18 till 17 mandat, Centerpartiet ökade från 2 till 3 mandat och Vänsterpartiet fick behålla sina 4 mandat.

S, C och V fick med andra ord 24 mandat tillsammans, och saknade ett mandat för egen majoritet.

På den borgerliga sidan fick Moderaterna behålla sina 8 mandat, Liberalerna backade från 6 till 5 mandat och Kristdemokraterna ökade från 2 till 3 mandat.

Sverigedemokraterna var det parti som ökade mest i valet – från 6 till 9 mandat.

S och M har tillsammans precis de 25 mandat som krävs för majoritet.

Visa mer...