De fick fler mandat i stiftsfullmäktige

Oskarshamn Artikeln publicerades

Nu är personrösterna i kyrkovalet till stiftsfullmäktige i Växjö stift räknade – och det står klart att Socialdemokraterna, Frimodig Kyrka, Sverigedemokraterna och Öppen kyrka ökar med ett mandat var.

De nyvalda ledamöterna kommer att sitta i Växjö stifts högsta beslutande organ under mandatperioden 2018-2021.

Den slutgiltiga röstsammanräkningen visade dessutom att valdeltagandet i Växjö stift var något högre än vad de preliminära siffrorna visade inledningsvis (17,73 procent i stället för 17,3 procent), vilket betyder att nästan 64 000 personer gick till valurnorna den 17 september.

I den nya stiftsfullmäktigeförsamlingen har partierna följande mandatfördelning:

Socialdemokraterna 14 mandat (+ 1 mandat), Centerpartiet 11 mandat (oförändrat), Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan 9 (oförändrat), Sverigedemokraterna 4 (+ 1), Borgerligt alternativ 3 (- 1), Öppen kyrka – en kyrka för alla 2 (+ 1), Kristdemokrater i Svenska kyrkan 2 (- 1), Miljöpartister i Svenska kyrkan 1 (oförändrat), Vänstern i Svenska kyrkan 1 (oförändrat) och Vägen 0 mandat (- 2).

Mandatfördelningen blev likadan som vid den preliminära resultaträkningen.

Yngst i stiftsfullmäktige blir Simon Lind, 23 år, från Persnäs, som är med i Frimodig kyrka. Bland de nyvalda ledamöterna finns det 26 män och 25 kvinnor. Hyfsat jämställt med andra ord.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.