Så fördelar Socialdemokraterna sina uppdrag

Oskarshamn Artikeln publicerades
Anton Sejnehed, Anita Hultgren och Andreas Erlandsson.
Foto: Peter Rosén
Anton Sejnehed, Anita Hultgren och Andreas Erlandsson.

Anita Hultgren, ordförande i socialnämnden, får lämna nämnden och doldisen Frida Bergvall kliver fram som ny ordförande i Byggebo när företrädare Anton Sejnehed blir ordförande i bildningsnämnden. Det är de stora nyheterna i Socialdemokraternas laguppställning för de kommande fyra åren.

Socialdemokraternas valberedning i Oskarshamns kommun presenterade på tisdagen sitt förslag till laguppställning den kommande mandatperioden.

Bland de mer väntade nomineringarna finns Anton Sejnehed som ny ordförande i bildningsnämnden och Yvonne Bergvall, som fortsatt ordförande i tekniska nämnden.

Stellan Lindeberg nomineras till förste vice ordförande i socialnämnden, där han tidigare bara varit ersättare, och Anita Hultgren nomineras till förste vice i samhällsbyggnadsnämnden.

Anita Hultgren som vid årsskiftet fick ta över ordförandeposten i socialnämnden efter Andreas Erlandsson får nu lämna nämnden helt och det har sin förklaring.

– Hon har meddelat att hon kommer att börja jobba som undersköterska inom förvaltningen igen och då anser vi det inte vara lämpligt att hon sitter i den nämnden. Beslutet följer den princip vi har haft och har, säger Laila Naraghi i valberedningen.

Vidare föreslås Peter Wretlund som ordförande i Smålandshamnar och Anita Hultgren som vice ordförande i Oskarshamn Energi. Yvonne Bergvall är föreslagen som vice ordförande i Kalmarsundsregionens renhållare, Sven-Åke Johansson som ordförande i Stiftelsen Forum och Anders Österman som ordförande i valnämnden.

Frida Bergvall, dotter till Yvonne Bergvall och ordinarie ledamot i fullmäktige och i samhällsbyggnadsnämnden, nomineras som ny ordförande i Byggebo. Hon efterträder Anton Sejnehed.

– Hon har varit engagerad och aktiv i partiet länge så vi är väldigt glada att hon nu kliver fram och tar större uppdrag, säger Laila Naraghi.

34-åriga Frida Bergvall som till vardags arbetar som HR-ansvarig på McDonald's i Oskarshamn har tidigare inte haft någon ordförandepost i kommunen.

– Det blir spännande får jag lov att säga. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppdraget och hoppas få lära mig mycket, säger Bergvall.

Hon känner sig dock inte helt vilse inför ordförandeuppdraget.

– Som ledamot i samhällsbyggnadsnämnden har jag på nära håll fått se hur både Mathias R Karlsson och Peter Wretlund arbetar så på så sätt känner jag mig trygg.

Bor du i en Byggebo-lägenhet själv?

– Inte längre, men jag har gjort det tidigare.

Frida Bergvall nomineras till ordförandeposten i Byggebo.
Foto: Jimmy Larsson
Frida Bergvall nomineras till ordförandeposten i Byggebo.

Beslut om laguppställningen tas av Socialdemokraternas representantskap den 3 december. Valberedningens förslag bygger på nomineringar från medlemmar och S-föreningar i Oskarshamns kommun. Totalt kom det in cirka 160 nomineringar till valberedningen.

Sedan tidigare är det klart att Andreas Erlandsson blir ordförande i kommunstyrelsen och Yvonne Bergvall ordförande i kommunfullmäktige.

Moderaterna ska bland annat utse ordförande i socialnämnden och samhällsbyggnadsnämnden.

Naraghi är nöjd med Socialdemokraternas laguppställning.

– Vi har fått in många nomineringar och försökt lägga ett pussel som tar hänsyn till de principer som vi tycker är viktiga. En jämställd uppdelning mellan könen, en kombination av erfarenhet och nya förmågor, samt att både äldre och yngre generationer finns representerade. Vi är stolta över den laguppställning som vi har lagt fram, men nu är det upp till våra medlemmar att fatta beslut.