Så håller du hästen borta från smitta

Oskarshamn Artikeln publicerades
Länsveterinär Lilian Lange avslutade Oskarshamns Ridklubbs hästkunskapsvecka med en föreläsning om smittskydd.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Länsveterinär Lilian Lange avslutade Oskarshamns Ridklubbs hästkunskapsvecka med en föreläsning om smittskydd.

– Smitta är ingenting du ser. Därför gäller det att alltid vara vaksam, sa länsveterinär Lilian Lange när hon föreläste inför Oskarshamns Ridklubb om hur man bäst håller hästar borta från smittor.

Den senaste tiden har omkring 60 hästar insjuknat och fem dött av det smittsamma herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, i Sverige. Nu håller viruset på att klinga av, men utbrottet ställer ändå en del frågor kring hur det står till med smittskyddet på våra ridklubbar och vad man kan göra för att skydda sin häst från sjukdomar?

Något som Oskarshamns ridklubb försökte få svar på när man som avslutning på sin hästkunskapsvecka anordnade en föreläsning med länsveterinär Lilian Lange.

– EHV-1 är ett herpesvirus. Många hästar som får det blir smittade redan när de är unghästar. Och de behöver inte bli så sjuka när de är unga. Men har man blivit smittad av herpes så ligger det vilande latent i kroppen. Och det kan aktiveras vid stress som transporter, flytt till nytt stall, foderförändringar och så vidare.

– Så även en till synes frisk häst kan vara smittad utan att man vet om det, säger Lilian Lange som säger att det viktigaste är att undvika stressande situationer för dräktiga ston. Även att vaccinera dräktiga ston mot EHV-1-virus är viktigt. Även om det ännu inte ger ett hundraprocentigt skydd.

Allmänna tips för att hålla sina hästar borta från olika smittor och sjukdomar är annars att undvik transporter som blandar hästar från olika besättningar och att alltid försöka placera nytillkomna hästar i ett karantäns- eller mottagningsstall några veckor för kontroll.

– Egentligen är smittskydd något man alltid ska tänka på, inte bara när det blir sådana här utbrott. För det är ju så här att smitta det ser man inte. Därför ska man alltid jobba förebyggande.

Fakta

Vad är EHV-1?

EHV-1 kan framkalla missfall hos dräktiga ston och kallas därför ofta virusabort. Den mer ovanliga neurologiska variant som bröt ut i januari kan leda till döden. Det finns ingen medicin eller något vaccin mot den neurologiska formen, där är det bara isolering som gäller för att hindra smittspridning.

Visa mer...