Så såg det ut i gamla Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Så här såg det ut på Köpmangatan i Oskarsham på 1950-talet. På högersidan ser man Resia, Henrika Juréen Eftr. och Rudolfs Manufaktur & Kenfektion. På vänster sida ser man bl. a. Björks Bok- & Pappershandel.
Foto:privat
Så här såg det ut på Köpmangatan i Oskarsham på 1950-talet. På högersidan ser man Resia, Henrika Juréen Eftr. och Rudolfs Manufaktur & Kenfektion. På vänster sida ser man bl. a. Björks Bok- & Pappershandel.

Härintill ser ni, bland annat, hur det såg ut på Köpmangatan i Oskarshamn på 1950-talet. Det är Hembygdsföreningen Oskarshamn-Döderhult som tar med oss på en nostalgitripp.

Minns du affärerna? Under den huvudrubriken föreläste hembygdsföreningens Magnus Ekstrand, Leon Axelsson Widén och Ann-Greth Jonsson – inför storpublik i Kulturhuset under onsdagskvällen. Trion, som visade ett flertal bilder, lovar att de ska köra visningen vid ytterligare ett tillfälle.

– Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att det skulle komma så här många människor. Då hade vi inte bokat den här lokalen, då hade vi tagit något helt annat, sa hembygdsföreningens viceordförande Magnus Ekstrand.

Vår tidning kan publicera tre fotografier som visades under aftonen, tack vare Magnus Ekstrand, som skickade över dem till oss.

Den stora bilden togs på Köpmangatan på 1950-talet.

På högersidan ser man Resia, Henrika Juréen Eftr. och Rudolfs Manufaktur & Konfektion.

På vänstersidan ser man bland annat Björks Bok- & Pappershandel.

Den lilla bilden till vänster togs 1961, i hörnet Västra Torggatan-Köpmangatan. I hörnlokalen, som syns på bilden, låg en gång Rosbergs porslin. På bilden ser man Ranviks Livs, som drevs av bröderna Bengt och Nils-Gustav Ranvik. Det var en av Oskarshamns första snabbköpsbutiker.

Till höger vid Köpmangatan 1 skymtar Rudolfs Manufaktur & Konfektion. På kustbocken sitter trädgårdsmästare Paul Lord (närmast) – och bredvid honom åkeriägaren Gunnar Karlsson, som ägde häst och vagn.

På den lilla bilden till höger ser man Västra Torggatan, norrut.

På vänstra sidan ligger Grauers Herrekipering och Svedboms Guldsmedsaffär. Till höger ligger Fruktcentralen, Arvidssons Hattar och Boråsboden, alla vid Västra Torggatan 3 B, berättar Magnus Ekstrand.