Så såg det ut i gamla Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Så här såg det ut på Köpmangatan i Oskarsham på 1950-talet. På högersidan ser man Resia, Henrika Juréen Eftr. och Rudolfs Manufaktur & Kenfektion. På vänster sida ser man bl. a. Björks Bok- & Pappershandel. 5 bilder
Foto:privat
Så här såg det ut på Köpmangatan i Oskarsham på 1950-talet. På högersidan ser man Resia, Henrika Juréen Eftr. och Rudolfs Manufaktur & Kenfektion. På vänster sida ser man bl. a. Björks Bok- & Pappershandel.

Härintill ser ni, bland annat, hur det såg ut på Köpmangatan i Oskarshamn på 1950-talet. Det är Hembygdsföreningen Oskarshamn-Döderhult som tar med oss på en nostalgitripp.

Minns du affärerna? Under den huvudrubriken föreläste hembygdsföreningens Magnus Ekstrand, Leon Axelsson Widén och Ann-Greth Jonsson – inför storpublik i Kulturhuset under onsdagskvällen. Trion, som visade ett flertal bilder, lovar att de ska köra visningen vid ytterligare ett tillfälle.

– Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att det skulle komma så här många människor. Då hade vi inte bokat den här lokalen, då hade vi tagit något helt annat, sa hembygdsföreningens viceordförande Magnus Ekstrand.

Vår tidning kan publicera tre fotografier som visades under aftonen, tack vare Magnus Ekstrand, som skickade över dem till oss.

Den stora bilden togs på Köpmangatan på 1950-talet.

På högersidan ser man Resia, Henrika Juréen Eftr. och Rudolfs Manufaktur & Konfektion.

På vänstersidan ser man bland annat Björks Bok- & Pappershandel.

Den lilla bilden till vänster togs 1961, i hörnet Västra Torggatan-Köpmangatan. I hörnlokalen, som syns på bilden, låg en gång Rosbergs porslin. På bilden ser man Ranviks Livs, som drevs av bröderna Bengt och Nils-Gustav Ranvik. Det var en av Oskarshamns första snabbköpsbutiker.

Till höger vid Köpmangatan 1 skymtar Rudolfs Manufaktur & Konfektion. På kustbocken sitter trädgårdsmästare Paul Lord (närmast) – och bredvid honom åkeriägaren Gunnar Karlsson, som ägde häst och vagn.

På den lilla bilden till höger ser man Västra Torggatan, norrut.

På vänstra sidan ligger Grauers Herrekipering och Svedboms Guldsmedsaffär. Till höger ligger Fruktcentralen, Arvidssons Hattar och Boråsboden, alla vid Västra Torggatan 3 B, berättar Magnus Ekstrand.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.