Sagabiografen får 30 000 kronor i utvecklingsstöd: ”Pengarna kommer läggas på hög”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Sagabiografen i Oskarshamn får 30 000 kronor i utvecklingsstöd som är tänkt att gå till en biljettautomat i framtiden.
Foto: Jimmy Larsson
Sagabiografen i Oskarshamn får 30 000 kronor i utvecklingsstöd som är tänkt att gå till en biljettautomat i framtiden.

Sagabiografen i Oskarshamn beviljas 30 000 kronor i utvecklingsstöd av Svenska Filminstitutet. Pengarna kommer dock inte användas direkt utan sättas in på ett konto i väntan på en större investering.

– Vi vill investera i en biljettautomat på stan och då behöver vi ungefär dubbelt så mycket pengar, säger biografföreståndare Jonas Frykman.

De 30 000 kronor som Sagabiografen i Oskarshamn beviljas är bara en bråkdel av det utvecklingsstöd på 1 375 000 kronor som Svenska Filminstitutet i år delar ut till 21 biografer i regionerna Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Syftet med stödet är att ”utveckla biografens roll som kulturell mötesplats, att långsiktigt öka biobesöken i hela landet samt att stimulera kommunens intresse och engagemang i biografens framtid.” Pengarna kommer till exempel gå till förbättrade ljudsystem, nya filmdukar, stolar samt till uppfräschning av lokalerna.

För Sagabiografens del kommer pengarna att sättas in på ett konto tills vidare.

– De kommer läggas på hög i väntan på att vi har tillräckligt med pengar så att vi kan investera i en biljettautomat. Tanken är att ha den centralt i stan, typ på Flanaden, dit människor kan gå och köpa sina biljetter när de vill. Det är ett sätt för oss att bli mer tillgängliga, att kunna serva vår publik på bästa möjliga sätt, säger biografföreståndare Jonas Frykman.

Enligt Frykman ansökte man från början om ännu mer pengar.

– Vi har inte fått någon motivering till varför vi inte har fått hela beloppet, men det som är skönt är att vi inte behöver använda upp pengarna nu utan att vi gott och väl kan lägga dem på hög och använda dem till det vi verkligen vill.

Andra biografer som får utvecklingsstöd av Svenska Filminstitutet utöver Sagabiografen i Oskarshamn är bland annat Blomstermåla Folkets Hus, Mönsterås Bio, Centrumbiografen i Torsås, Folkbiografen i Kosta och Folkan i Borgholm. Centrumbiografen i Torsås vill bland annat fräscha upp sin foajé och Blomstermåla Folkets Hus hoppas med pengarna kunna införskaffa ett digitalt biljettsystem.