Samtal om stressen i vården

Kalmar län Artikeln publicerades
Landstingets medarbetare inom sjukvården är sönderstressade, enligt Vårdförbundet.
Foto:Erik Svensson / TT
Landstingets medarbetare inom sjukvården är sönderstressade, enligt Vårdförbundet.

Den borgerliga alliansen i landstinget bjuder in Vårdförbundet till ett samtal om arbetssituationen inom sjukvården i länet. Mötet ska äga rum nästa vecka.

Signalerna från medarbetarna måste tas på allvar, understryker Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna i ett pressmeddelande. De fyra partierna hänvisar till Vårdförbundets larm om att landstingets medarbetare inom sjukvården är sönderstressade. Fackförbundet har också beskrivit en tystnadskultur, där den rödgröna politiska majoriteten inte tillåter att bilden av det framgångsrika landstinget fläckas.

"Med anledning av detta bjuder vi in Vårdförbundet till samtal om arbetssituationen", skriver de borgerliga partierna.

– Precis det här varnade vi för efter sommaren, då vi krävde en fullständig redovisning av sommarsituationen nedbruten på kliniknivå, innehållande bland annat hur mycket övertid som har krävts, överbeläggningar och antal dygnspass. Nu bekräftar Vårdförbundet den bilden, säger oppositionsrådet Christer Jonsson (C).

– Det här är mycket allvarligt, men vi är inte förvånade. Vi möter ständigt medarbetare som vittnar om bristerna som Vårdförbundet beskriver. Hittills har majoriteten anklagat oss för att svartmåla landstinget, men nu måste alla korten upp på bordet om arbetssituationen någonsin ska kunna bli bättre, säger oppositionsrådet Malin Sjölander (M).

– Det är skrämmande att medarbetarnas synpunkter inte tas tillvara och att majoriteten månar mer om att upprätthålla en tillrättalagd bild av landstinget. De framstår som väldigt lomhörda – och det riskerar att skapa en allt större förtroendeklyfta mellan den politiska ledningen och medarbetarna, säger oppositionsrådet Gudrun Brunegård (KD).

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.