Satsning på kajer och nytt reningsverk

Oskarshamn Artikeln publicerades
Yvonne Bergvall (S) presenterade satsningarna i blåsten på Norra kajen.
Foto: Jimmy Larsson
Yvonne Bergvall (S) presenterade satsningarna i blåsten på Norra kajen.

Majoriteten i tekniska nämnden vill rusta upp kajer i Oskarshamn och Påskallavik nästa år. Dessutom ska ett nytt avloppsreningsverk byggas i Figeholm och belysningen förbättras på flera platser.

Tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) kallade till presskonferens vid Norra kajen i Oskarshamn på fredagen för att presentera S- och M-majoritetens investeringsbudget.

Till upprustning av Norra kajen avsätter de båda partierna 1,5 miljoner kronor under nästa år.

– Det ska bli ett trevligt område att vara i, säger Yvonne Bergvall.

Hon berättar att en del av asfalten kan tas bort, men att det ännu inte är bestämt hur området ska utformas.

– Det blir ett utredningsuppdrag.

På andra sidan hamnbassängen ska Skeppsbrokajen göras i ordning, vilket man satsar åtta miljoner kronor på i år. Ytterligare tre miljoner avsätts under 2020.

Kajen i Påskallavik kommer att rustas upp för totalt två miljoner kronor i år och nästa år. Förutom att kajen ska stagas upp handlar det om en satsning på grönområden.

– Hela området får ett lyft, säger Yvonne Bergvall.

Den största investeringen ska göras i Figeholm, där majoriteten satsar 14,2 miljoner kronor 2020 och 32 miljoner 2021 på ett nytt avloppsreningsverk. Att renovera det nuvarande verket är troligen inte möjligt.

– Tanken är att vi ska bygga ett helt nytt verk under nästa år.

Hur många personer det nya avloppsreningsverket ska vara dimensionerat för återstår att se, men enligt Bergvall kan det bli någonstans mellan 3 000 och 5 000 personer.

Sist men inte minst avsätts 1,5 miljoner kronor årligen till belysning, med start 2020.

– Det är inte tänkt att bli traditionell belysning, säger Yvonne Bergvall som berättar att kommunen i stället ska belysa buskar, fasader och liknande.

– Både för att få bort mörka hörn och skapa trygghet och med tanke på mysfaktorn. Det ska satsas på belysning både i centrumkärnan och i ytterområdena.

Investeringsbudgeten för 2020 tas upp till beslut i maj.