Scania förbjuder all försäljning av energidryck

Oskarshamn Artikeln publicerades
Scania har sedan den 1 november slutat sälja energidryck till sina anställda.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Scania har sedan den 1 november slutat sälja energidryck till sina anställda.

Sedan den 1 november köps det varken in eller säljs några energidrycker på Scania i Oskarshamn. ”Vi vill främja ett hälsosammare leverne”, säger pressansvarig Ida Hammarqvist om beslutet.

Att skolor inför förbud mot energidrycker är inget ovanligt. Att större industriföretag gör detsamma är desto sällsyntare. Men Scania i Oskarshamn har nyligen gjort det, i alla fall så tillhandahåller man ingen energidryck själv. Personal kan fortfarande, om de så önskar, ta med sig egen energidryck till jobbet.

– Vi stoppar inte våra medarbetare från att ta med energidryck till arbetet, men Scania vill främja ett hälsosammare leverne och förbättra möjligheterna till hälsosammare alternativ, säger pressansvarig Ida Hammarqvist.

Det handlar om kiosker och matsal där energidryck inte längre kommer finnas till försäljning.

Förutom hälsoriskerna med ett för högt intag av energidryck så pratar Hammarqvist om en säkerhetsrisk.

– Man ser samband mellan ett högt intag av energidrycker och sömnproblem. Trötta medarbetare kan innebära en säkerhetsrisk på arbetsplatsen, menar hon.

Att förbjuda försäljning av energidrycker är ett lokalt fattat beslut och det är inte första gången man upphör med försäljning av en ohälsosam produkt.

– Vi har tidigare upphört med försäljning av både cigaretter och snus.

Ida Hammarqvist, pressansvarig på Scania.
Foto: Ida Svensson
Ida Hammarqvist, pressansvarig på Scania.

Från vetenskapens håll välkomnar man Scanias beslut.

– Jag tycker det låter alldeles utmärkt, säger Cornelia Witthöft, professor i livsmedelskunskap vid Linnéuniversitetet.

Hon föreläser bland annat om energidryckernas hälsoeffekter och menar att även om energidryck inte är direkt hälsofarligt så är det definitivt ingen hälsosam produkt.

– Generellt är energidrycker inte hälsofarliga om man konsumerar dem i måttliga mängder. Men energidrycker innehåller mycket koffein och om man dricker mycket kan man riskera att uppleva obehagliga koffeineffekter, som huvudvärk, yrsel och hjärtklappning.

Fysisk aktivitet och energidryck är en dålig kombination.

Enligt Livsmedelsverket innehåller en vanlig burk energidryck på 250 milliliter ungefär 100 milligram koffein.

Det är individuellt hur man reagerar på koffein, och hur mycket man kan få i sig utan att uppleva negativa symptom, men det är rekommenderat att gravida inte bör få i sig mer än högst 300 milligram koffein per dag.

Det är också känt att barn och tonåringar lättare upplever negativa symptom av koffein än vad vuxna gör. Det beror på att de oftast väger mindre och därför reagerar på mindre mängder koffein. Många vuxna dricker dessutom kaffe regelbundet vilket gör att de kan reagera mindre på vissa av koffeinets effekter än barn och unga.

Cornelia Witthöft, professor i livsmedelskunskap vid Linnéuniversitetet.
Foto: Paul Madej
Cornelia Witthöft, professor i livsmedelskunskap vid Linnéuniversitetet.

En annan aspekt som Cornelia Witthöft tar upp gällande energidrycker är att de är vätskedrivande snarare än törstsläckande, vilket medför risken att överdosera koffeinintaget.

– Det är därför fysisk aktivitet och energidryck är en dålig kombination. Jag kan tänka mig att Scania också har vägt in detta i sitt beslut. Att det är en fysisk arbetsplats och att man ser en potentiell risk med att deras arbetare konsumerar en större mängd energidryck.

Men kaffe innehåller också koffein. Ska man inte sluta sälja det också?

– Kaffe, precis som te, är inte lika ohälsosamt. Det innehåller ofta mindre mängder koffein och till skillnad från energidryck innehåller det inget tillsatt socker. De flesta energidrycker innehåller lika mycket tillsatt socker som en vanlig läskedryck, säger Witthöft som tycker läskedrycker också bör sluta säljas.

– Varken energidrycker eller läsk innehåller någon riktig näring. Jag tycker företaget gör helt rätt när de inte säljer energidryck, men jag tycker man kan gå ännu längre och inte sälja vanlig läsk heller. Man kan bjuda på hälsosamt kranvatten istället.

Enligt pressansvarig Ida Hammarqvist på Scania är det dock inget man överväger.

– Vi kommer inte upphöra med att sälja läsk. Inte heller godis och andra sötsaker som det ser ut just nu.

Fakta

Skapades för fabriksarbetare

"Receptet" på energidryck är importerat från Japan där drycken Lipovitan-C började säljas på 1960-talet. Den innehöll bland annat aminosyran taurin samt B-vitaminer, och lanserades för att ge energi – målgruppen var främst fabriksarbetare.

Drycken spreds till Thailand, där österrikaren Dietrich Mateschitz kom i kontakt med den. Han utvecklade drycken genom att tillsätta socker och koffein – och 1987 föddes Red Bull.

Energidrycken har sedan dess bara växt i popularitet. De senaste fyra åren har konsumtionen av energidrycker ökat med hela 44 procent. Förra året såldes 50,1 miljoner liter energidryck i Sverige enligt branschorganisationen Svenska bryggerier.

Visa mer...