Scania stoppade produktionen för klimatet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Sebastian Bilqvist och Christoffer Hagman vid linje 8 på monteringen, vanligtvis är det full aktivitet här. Men på fredagen bytte man arbete mot diskussion kring klimatet.
Foto: Andreas Bendroth
Sebastian Bilqvist och Christoffer Hagman vid linje 8 på monteringen, vanligtvis är det full aktivitet här. Men på fredagen bytte man arbete mot diskussion kring klimatet.

Under fredagen stoppades allt arbete under en timme per skift på Scanias anläggningar över hela världen. Scania i Oskarshamn var inget undantag. Istället för att bygga hytter fick alla anställda lära sig mer om klimatförändringar och diskutera hur företagets arbete med hållbarhet kan bli bättre.

Scania Climate Day hålls inför FN:s årliga klimatkonferens i New York och är en global utbildningssatsning med syftet att väcka de 52 000 Scania-anställdas engagemang i klimatfrågan.

– Delvis vill vi att de anställda ska känna att de bidrar i vårt eget hållbarhetsarbete med tankar och idéer. Sen vill vi att klimattänket inte bara ska stanna inom företagets väggar, utan att vi genom våra 2 900 anställda kanske kan nå ut och påverka 10 000 människor i hela Kalmar län, säger Roger Blezell, platschef för Press, Kaross och Måleriet.

Timmen på fredagen, som faktiskt var tre timmar, då varje skift hade produktionsstopp, inleddes med en film där Scanias vd Henrik Henriksson pratade om klimatfrågan och företagets ambitioner att bidra till mindre utsläpp. Därefter gjorde de anställda, uppdelade i mindre arbetsgrupper, tillsammans ett klimatquiz för att lära sig mer om klimatförändringar innan en diskussion tog fart om vad man kan göra för att bidra till klimatarbetet på Scania.

Något konkret som kom fram under diskussionerna var bättre källsortering av kasserat material.

– Det är ett arbete som redan är igång, säger Peter Magnusson, platschef för Montering och Logistik.

Även att ta bort sådant som plastbestick i kiosken eller anordna någon typ av personaltävling som får fler att välja cykeln till jobbet är exempel på andra konkreta förslag som lades fram.

Platscheferna på Scania, Peter Magnusson och Roger Blezell.
Foto: Andreas Bendroth
Platscheferna på Scania, Peter Magnusson och Roger Blezell.

Några av de anställda som Nyheterna pratar med är Sebastian Bilqvist och Christoffer Hagman på Monteringen.

De tycker att det är viktigt med hållbart material.

– Att vi jobbar med bästa kvalitén gör att våra hytter håller längre, säger Sebastian.

De tycker det är bra att stoppa produktionen för en timmes klimatfokus.

– Det visar ju att de verkligen tar frågan på allvar. De hade nog inte blivit något produktionsstopp om de inte räknade med att de här kommer ge resultat i slutändan, säger Christoffer.

Och Scania har redan högt uppsatta mål vad det gäller klimatet. Fram till 2025 ska koldioxidutsläppen från upphandlade landtransporter minska med 50 procent per transporterat ton. Lika mycket ska koldioxidutsläppen i den egna verksamheten minska. Dessutom ska man globalt ha övergått till 100 procent fossilfri el senast nästa år.

I oktober får också Scania sin första hållbarhetschef vilket kommer sätta hållbarhetsarbete ännu mer i fokus.

Enligt Scanias båda platschefer är arbetet med hållbarhet inte bara ett konkurrensmedel utan ett måste för framtiden om industrin och planeten ska överleva.

– Att sätta lönsamhet och hållbarhet mot varandra är sedan länge förbi, säger Roger Blezell.

Fakta

Global Week For Future

Den 23 september kallar FN:s generalsekreterare António Guterres världsledarna till ett extrainsatt klimatmöte tack vare de stora skolstrejkerna för klimatet. Runt detta möte planerar skolstrejkarrörelsen FridaysForFuture en vecka av aktioner, Global Week For Future.

Det börjar med en global skolstrejk den 20 september och avslutas med en storstrejk den 27 september. Ungdomarna i FridaysForFuture uppmanar alla vuxna att delta på eftermiddagen den 27 september. Det gemensamma budskapet till politiker och makthavare för båda strejkdagarna lyder:

* Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer

* Följ Parisavtalet och bevisa det

* Lyssna på klimatforskningen

Globalt planeras runt 4000 strejker och manifestationer. I Sverige blir det på minst 109 orter, däribland Oskarshamn.

– Vi ungdomar har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma, säger Greta Thunberg, organisatör i FridaysForFuture, i ett pressmeddelande.

Visa mer...