SD finansierar satsningar med slopad undervisning

Oskarshamn Artikeln publicerades
Michael Erlandsson, Leif Axelsson och Chahanna Olsson representerar SD.
Michael Erlandsson, Leif Axelsson och Chahanna Olsson representerar SD.

Sverigedemokraterna satsar på skolan, omsorgen och tryggheten i sin budget. Satsningarna finansieras genom slopad modersmålsundervisning och besparingar på SFI-undervisningen.

Utöver det tillskott på drygt 15 miljoner som majoriteten ger bildningsnämnden nästa år vill SD höja elevpengen med två miljoner 2019, fyra miljoner 2020 och sex miljoner 2021.

– Det finns behov av fler lärare och kontaktpersoner i skolan, säger Michael Erlandsson, gruppledare för SD.

Vidare vill SD att socialnämnden får ytterligare en miljon till träffpunkterna.

– Vi vill satsa extra pengar på träffpunkterna för att de ska kunna ha öppet på kvällar och helger, säger Leif Axelsson.

Partiet föreslår också ett tillskott på 575 000 kronor till tekniska nämnden, pengar som ska användas till frukt och skalad potatis till de yngsta barnen.

– Det är svårt för många barn i förskolan att själva skala potatis, säger Chahanna Olsson.

Satsningarna finansieras genom slopad modersmålsundervisning och ”effektivisering” av SFI, svenska för invandrare.

– Det blir en tjänstemannafråga hur man bäst effektiviserar, men det inte orimligt att tro att vi kan effektivisera SFI med en miljon kronor, säger Michael Erlandsson.

Finns det inte ett stort behov av SFI i Oskarshamns kommun?

– Så är det, säger Michael Erlandsson som inte vill kalla förslaget för en besparing.

– Vi vill ha samma undervisning men på ett effektivare sätt. Genom att arbeta smartare går att få samma sak för mindre pengar.

SD föreslår även att en handlingsplan tas fram för hur centrum, Flanaden och området i och omkring Coop kan bli tryggare. Vidare vill partiet öronmärka en miljon kronor för kommunens landsbygd, sänka maxtaxan i äldreomsorgen och ge katthemmet 100 000 kronor extra i bidrag.