SD-politiker spred konspirationsteori om Greta Thunberg

Oskarshamn Artikeln publicerades
Dan Bengtsson är SD-politiker i Oskarshamn.
Foto: Liza Bengtsson
Dan Bengtsson är SD-politiker i Oskarshamn.

Dan Bengtsson, SD-politiker med flera uppdrag inom kommunpolitiken i Oskarshamn, ska ha spridit antisemitiska konspirationsteorier om Greta Thunberg.

Aktuellt Fokus, som presenterar sig som ”en partipolitiskt obunden sajt för arbetarklass, av arbetarklass”, rapporterar att flera SD-politiker spridit en artikel skriven av den högerextrema tidskriften Nya Tider, där det påstås att klimataktivisten Greta Thunberg styrs av den judiske affärsmannen George Soros. Det är en konspirationsteori som har fått fotfäste i högerextrema miljöer på senare tid.

En av SD-politikerna som har spridit artikeln är Dan Bengtsson som är ledamot i kommunfullmäktige, samhällsbyggnadsnämnden och valnämnden i Oskarshamn. Han har delat artikeln på sin Facebooksida.

– Jag delade en artikel där hon var med, bekräftar Dan Bengtsson när Östra Småland/Nyheterna når honom på lördagen.

Han hävdar samtidigt att han inte har läst artikeln om Greta Thunberg.

Varför delar du artiklar som du inte har läst?

– Den kom upp i flödet. Jag tycker att det har blivit en hysteri runt henne. Men jag har inte läst artikeln, så jag har inga åsikter om det som stod i artikeln.

Kan du förstå att det ser konstigt ut att du delar artiklar som du inte har läst?

– När man sitter och bläddrar igenom flödet kan det ske. Jag har inte läst den. Om det påstås att det skulle vara antisemitiskt tar jag bestämt avstånd ifrån det.

Dan Bengtsson har även delat en bild på Greta Thunberg med texten ”Vitsen med klimatpanik är att fårskocken ska glömma islamiseringen”.

– Det är möjligt, men det är ingenting jag kommer ihåg.

Tror du att Greta Thunberg är styrd av affärsmannen George Soros?

– Nej, det tror jag inte.

Mattias Bäckström Johansson är distriktsordförande för SD i Kalmar län och ledamot i partistyrelsen.

Hur ser du på att Dan Bengtsson sprider konspirationsteorier?

– Det tycker jag är olyckligt och något som inte är till gagn för den miljö- och klimatpolitiska debatten. Det är bättre att fokusera på angelägna frågor med utgångspunkt i fakta än att spekulera på det sättet.

Kommer ni att gå vidare med det här på något sätt?

– Det återkopplar vi kring om eller när det blir aktuellt.

Nya Tider är en tidskrift som Sverigedemokraterna har tagit avstånd ifrån. För några år sedan uppmanade Mattias Karlsson från SD:s partiledning alla aktiva SD-medlemmar att inte stödja Nya Tider, på grund av tidningens kopplingar till nazism och högerextremism.

Dan Bengtsson har varit i blåsväder tidigare. 2015 skrev han ett inlägg på Twitter med texten ”Bruna, slämmiga & förökar sig i större omfattning. Ingen vill ha dom här” tillsammans med hashtaggarna för migrationspolitik och mördarsniglar. Han hävdade då att inlägget inte alls handlade om migrationspolitik och att den hashtaggen kommit med av misstag.

– Det känns som att tidningarna försöker hitta vinklar bara för att blåsa upp saker, säger Dan Bengtsson.

Kommer du att vara mer försiktig med vad du skriver och delar på sociala medier i fortsättningen?

– Det måste jag. Varken jag eller familjen eller mina partimedlemmar tycker att det är bra. Jag känner ångerfullhet.