SD:s lista har två lokala namn i toppen

Kalmar län Artikeln publicerades
Anne Oskarsson och Mattias Bäckström Johansson kommer att finnas i toppen på Sverigedemokraternas lista till riksdagen från Kalmar län.
Foto:privat
Anne Oskarsson och Mattias Bäckström Johansson kommer att finnas i toppen på Sverigedemokraternas lista till riksdagen från Kalmar län.

Riksdagslistan för Sverigedemokraterna kommer i Kalmar län att ha Mattias Bäckström Johansson och Anne Oskarsson högst upp efter partiledaren.

– Jag blir tvåa efter Jimmie (Åkesson), säger Mattias Bäckström Johansson.

2014 fanns kritik inom Sverigedemokraterna mot hur riksdagslistan utformades.

– Det handlade om att man inte hade tagit in synpunkter. Nu har det varit en bra intern process och ökad lokal förankring, säger Mattias Bäckström Johansson.

Om förslaget antas av valkonferensen kommer han att stå på plats 9 på riksdagslistan, förutom i Kalmar län där han står näst överst, ett rejält kliv från 2014 och plats 24.

– Jag är mycket hedrad över placeringen.

Sedan partiets landsdagar i fjol är han även med i dess verkställande utskott. De övriga lokala riksdagskandidaterna från länet återfinns från plats 61 och neråt. Där återfinns bland andra tidigare riksdagsmannen Thoralf Alfsson som inte fick vara med på listan förra gången. Utanför listan hamnar den här gången Kent Ekeroth som skapat mycket negativ publicitet, något Mattias Bäckström Johansson inte vill kommentera.

– Jag vill inte recensera enskilda företrädare.