Sexåringars spagat mättes med linjal

Kalmar Artikeln publicerades
Barnens spagat mättes med hjälp av linjal när gymnastikföreningen sållade ut de sexåriga flickor som kunde gå vidare.Bilden är arrangerad. 2 bilder
Foto:Helen Edvall
Barnens spagat mättes med hjälp av linjal när gymnastikföreningen sållade ut de sexåriga flickor som kunde gå vidare.Bilden är arrangerad.

Med linjal mättes sexåringarnas spagat i Kalmar. Det var en av uttagningarna när förskolebarnen sållades ut till mer avancerade grupper hos gymnastikföreningen.

De små gymnastikflickorna uppmanades att göra sin allra bästa spagat och split. Ledarna mätte hur långt ner barnen kom med hjälp av en linjal och resultatet noterades i protokoll.

En annan övning var då sexåringarna skulle göra maximalt antal situps på 20 sekunder.

Vår tidning har talat med mamman till en av de gymnastikflickor som var med på uttagningen. Det är bara flickor i gruppen.

Vi kallar mamman Anna, fast egentligen heter hon något annat.

– Vår dotter älskar gymnastik och jag vill verkligen inte att hon ska råka illa ut för att jag berättar hur det går till, säger Anna. Men den här gången reagerade jag mycket kraftigt.

– Det kändes som om man var i Ryssland på uttagningen. Man trodde inte att sådant förekom bland små barn i Sverige.

Vår tidning har tidigare berättat om uttagningarna bland sex- och sjuåringarna på barngympan när grupperna i artistisk gymnastik skulle formeras. Kalmar gymnastikförening har ett stort antal deltagare i de mycket populära barngympagrupperna. Men alla skulle inte få följa med till artistisk gymnastik, som i förlängningen är en tävlingsgren.

Redan i barngympagrupperna hade en uttagning gjorts av ledarna.

– En del av föräldrarna fick frågan om vi och barnen ville komma till uttagningen, som var på en lördag, berättar Anna. Vår dotter tycker gymnastik är det roligaste som finns och ville förstås vara med.

– Men redan när vi kom dit noterade hon att inte alla kompisar från barngympan var med och tyckte det var konstigt.

Väl på plats tog ledarna hand om barnen och föräldrarna fick tala med andra föräldrar som haft barn i de mer avancerade grupperna om vad som förväntades av dem om barnen gick vidare. Så fick föräldrarna komma ut till barnen som höll på med uttagningarna, uppdelade i grupper om tre flickor i varje som skulle klara av sju stationer. Vid varje station antecknades resultaten för var och en av sexåringarna.

Det var antal situps på 20 sekunder; stå planka med tå i marken och armbågar i golvet; rygglyft; klättra i rep; spagat och split med mätning med hjälp av linjal; ljushopp och att hänga i räck.

– Ett 20-tal barn var med, alla tog det bra ingen var ledsen. De verkade ha det roligt. Men många av oss föräldrar reagerade kraftigt, säger Anna. Det var som om man var förflyttad till ett helt annat land.

Annas dotter kommer att fortsätta med gymnastiken eftersom hon tycker det är så roligt. Men hon undrar varför inte kompisarna får vara med.

– Jag tycker att gymnastiken måste tänka om. Systemet måste ändras, säger Anna. Det är inte rimligt att ha uttagningar för så små barn.

Fakta

"Toppningsstudien" (Riksidrottsförbundet)

"Erfarenheter och lärdom som barn kan få när lag toppas är att toppning är normalt, rätt och riktigt samt att vissa barn premieras före andra.

På så sätt fostras barn till en mer elitinriktad syn på idrott där selektion, rangordning och utslagning accepteras vilket i möjligaste mån bör undvikas under barnaåren. Det finns en risk vid toppning att barn får en sämre självkänsla av att inte uppleva sig vara tillräckligt duktiga eller kompetenta . Det är också en fara för att barn blir mindre motiverade och känner mindre glädje i idrotten vid toppning.!"

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.