Simborgarmärket - mer aktuellt än någonsin

Kristdala Artikeln publicerades
Råsviks badplats, där det anordnades simborgarskola under tisdagskvällen.
Foto: Gustav Röriksson
Råsviks badplats, där det anordnades simborgarskola under tisdagskvällen.

Under sommaren har det drunknat fler människor än något år tidigare. Simkunnighet är därför aktuellt och i Kristdala anordnades en kväll för de som ville ta simborgarmärket.

– Det är ett väldigt bra initiativ. Det är nog inte så många som är vana vid att bada i sjö och när vi hörde att Eva skulle anordna det här tänkte vi att då ställer vi upp och bjuder på fika, säger Annica Gunnarsson, ordförande för Kristdala samhällsförening.

Hon bjuder barnen på saft med päron eller apelsinsmak. Tanken var från början att grilla korv men det har grillförbudet satt stopp för.

Vid bordet sitter Wilma Andersson, Nathalie och Elin Gustavsson har alla tagit simborgarmärket under kvällen.

– Det var svårare, lite mer vågor i vattnet, säger Nathalie Gustavsson som är elva år.

Systern Elin, tio år tycker att det var varmt. Solen hade inte gått ner än utan strålade ut över Råsviks badplats och sjön Hummeln.

– Jag simmade 12 längder, så vad är det, 600 meter, säger Wilma Andersson och får beröm runt bordet.

Badplatsen som rustats upp de senaste åren av kommunen är populär, både bland ortsinvånare och turister.

– Det är vackert, lugnt och enkelt att komma ned i vattnet. Min son som är fyra vågar inte gå i på stenarna vid sjön vid vårt hus, men det gör han här, säger Astrid Van den Brink ifrån Amsterdam.

Under tiden sällskapet fikar står Eva Holm nere vid bryggan för att hjälpa barnen att nå målet med simborgarmärket. Simborgarmärket får man om man simmar 200 meter på valfritt simsätt.

Eva Holm har tagit märket i 50 år på raken. Under nio år har hon anordnat simborgarskola. Fler drunknar under somrarna än tidigare. Och det finns framför allt en riskgrupp.

– Det är barn som inte får vattenvana. Vatten är ju inte farligt i sig men man måste väl lära sig att hantera det, säger Eva Holm.

Hennes tips till föräldrar är framförallt att våga låta barnen testa nya saker i vattnet men att det är väldigt viktigt att ha uppsikt samtidigt. Flytkuddar är också bra men det är viktigt att tänka på att de faktiskt ska av en dag.

Och det är inte av en slump de har valt sjön Hummeln som plats för kvällen.

– I simhallen är det enkelt, här ute är det kallt, mörkt och det är sjögräs i vattnet. I simhallen ser man till exempel botten och det blir en helt annan sak, säger Eva Holm.

Det var hela tretton vuxna och elva barn som tog simborgarmärket kvällen till ära.