Sjukhuschefens löfte till medarbetarna: ”Vi kommer att finnas kvar”

Oskarshamn ,
Sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson inledde medarbetardagen på Forum.
Foto: Andreas Bendroth
Sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson inledde medarbetardagen på Forum.

På tisdagen var det medarbetardag för personalen på Oskarshamns sjukhus med olika inspirerande föreläsningar på schemat. Inledde gjorde sjukhuschefen själv, Birgitta Hjalmarsson, som gav sina medarbetare ett tydligt besked.

– Vi är ett sjukhus som kommer att finnas kvar, även om det finns en och annan olyckskorp som kraxar om något annat, så finns det inga sådana planer. Vi kommer att finnas kvar och tillsammans kommer vi utveckla vad som ska finnas i vårt hus i framtiden, sa Birgitta Hjalmarsson till sina 160 medarbetare som satt i publiken på Forum.

Att Oskarshamns sjukhus skulle vara nedläggningshotat är ett orosmoln som dykt upp titt som tätt. Nu senast i vintras när det stod klart att IVA-platserna försvinner från sjukhuset.

Men Hjalmarsson ville inte prata om avveckling under tisdagen utan snarare om utveckling och hur förändring inte alltid behöver vara något negativt. Även om Hjalmarsson, när det kom till förändringar, inte ville prata så mycket om förändringar på sjukhuset i sig utan snarare inom vården generellt.

– Förr kunde man ligga inne på ortopeden i 3-4 veckor efter en höftoperation. Idag går man hem samma dag, eller dagen efter. Förr när man drabbades av en hjärtinfarkt så kunde det ta hur lång som helst innan man fick lov att komma upp ur sjukhussängen och röra sig igen. Vården ser så otroligt annorlunda ut idag och det förändras hela tiden. Därför är det viktigt att vi tillsammans är med och formar vår arbetsplats så att det blir bra.

Hon nämnde att Oskarshamns sjukhus i mångt och mycket är en bra arbetsplats redan och att man är det småsjukhus i hela Sverige som har tilldelats flest priser av branschtidningen Dagens Medicin.

– Och det hade inte gått utan er medarbetare. För det är ni och vi tillsammans som har sett till att vi har fått dem här resultaten. Det är ingen annan som har gjort det åt oss. Det är jätteviktigt att lyfta fram.

Birgitta Hjalmarsson tillsammans med HR-chef Mia Nilsson som har planerat dagen.
Foto: Andreas Bendroth
Birgitta Hjalmarsson tillsammans med HR-chef Mia Nilsson som har planerat dagen.

Medarbetardagen var uppdelad på två pass med totalt 335 medarbetare på plats. Förutom Hjalmarsson föreläste IK Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg om laganda och ishockeylagets väg mot SHL där just kollektivet varit en styrka.

Inbjuden var också den populära föreläsaren Jörgen Oom, i grunden psykolog med specialinriktning inom attitydpåverkan och kommunikation, som föreläste om hur man skapar toppmotivation, förändringsvilja och teamanda inom en organisation.