Sjukhustjuven har börjat stjäla igen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Oskarshamns sjukhus har rutiner för att försöka hindra att stölder sker. Bland annat uppmanas anhöriga att ta med värdesaker hem när någon blir inlagd för vård.
Foto:Helen Edvall
Oskarshamns sjukhus har rutiner för att försöka hindra att stölder sker. Bland annat uppmanas anhöriga att ta med värdesaker hem när någon blir inlagd för vård.

Den senaste tiden har flera patienter blivit bestulna när de har vårdats på Oskarshamns sjukhus. Även i höstas skedde stölder som inte klarats upp. Polisen har ännu inga spår att gå på.

Enligt personal på sjukhuset rör det sig om flera stölder. Den senaste kan ha skett så sent som på tisdag förra veckan. Det var en äldre man som upptäckte att det hade försvunnit 400 kronor från hans plånbok. Han såg också att någon hade rotat runt i plånboken och flyttat på kort och körkort. Stölden skedde någon gång mellan 27 december och förra tisdagen.

I måndags förra veckan upptäckte även en äldre kvinna som vårdades på sjukhuset att hon hade blivit bestulen. Tjuven hade tagit 100 kronor och kvinnans körkort.

Vid båda de polisanmälda stölderna förvarades plånböckerna i skåp som patienterna har. Det finns även en polisanmälan om bedrägeri kopplat till stölderna. Då har tjuven använt patientens personnummer för att beställa varor över internet.

Polisen har inte inlett någon förundersökning om stölderna eftersom det saknas vittnen och bevis att undersöka.

Sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson har ännu inte blivit informerad om de senaste stölderna, men känner till problematiken.

– I höstas skedde något liknande på en vårdavdelning hos medicinkliniken.

Hon beklagar att patienter blivit bestulna.

– Om en patient blir bestulen är vi jättenoga med att uppmana personen att polisanmäla det. Det viktigaste vi gör är att säga till anhöriga att ta med alla värdesaker hem direkt när någon blir inlagd så att man inte har något här som är stöldbegärligt.

Sjukhuset är låst nattetid, men på dagarna kan även obehöriga ta sig in.

– Vi vill ju att anhöriga ska ha möjlighet att besöka de som är sjuka. Vi kan inte garantera fullt ut att det inte sker några stölder.

På rummen finns skåp med lås där patienter kan förvara kläder och värdesaker.

– Vi kan hjälpa till att ta hand om nyckeln. Det händer att man ber om det.

Även på sjukhuset i Kalmar har patienter blivit bestulna. Där finns två polisanmälningar från december.

Som vi tidigare har berättat har en sjuksköterska på Oskarshamns sjukhus erkänt stölder av medicin under hösten 2017. Personen jobbar inte längre kvar på sjukhuset.

– Hade det funnits misstankar mot personal för de här stölderna så hade jag fått reda på det, säger sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson.